Grupul spaniol Telefonica SA se apropie de un acord privind vanzarea diviziei din Cehia, cel mai mare operator din statul central-european, catre fondul PPF Group, controlat de miliardarul Petr Kellner, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei, scrie Mediafax.

Telefonica este una dintre cele mai mari companii telecom din Europa si detine 69% din actiunile Telefonica Czech Republic.

Grupul spaniol si PPF negociaza conditiile finale ale acordului, potrivit surselor citate.

Actiunile Telefonica Cehia au urcat luni la Praga cu 1,6%. Valoarea de piata a pachetului de 69% detinut de Telefonica este de 68,2 miliarde coroane (3,7 miliarde de dolari).

PPF este singurul investitor interesat de divizia ceha a companiei spaniole, iar tranzactia ar putea fi anuntata in luna noiembrie, au adaugat sursele.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Telefonica si PPF au refuzat sa comenteze informatiile.

Kellner este cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimata la 11,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Compania ceha de telecomunicatii a fost preluata de Telefonica in urma cu 8 ani, cand a platit 4,7 miliarde de dolari.

Veniturile Telefonica Cehia sunt in scadere constanta de la inceputul anului 2009, dupa ce Vodafone si Deutsche Telekom au intensificat investitiile pe piata ceha. Totodata, autoritatile incearca sa deschida piata pentru un nou mare operator.

Profitul operational al diviziei cehe a Telefonica a coborat cu 10% in prima jumatate a anului, iar marja de castig a inregistrat de asemenea o scadere. Companiaare 5,1 milioane de clienti in zona telefoniei mobile si opereaza 1,4 milioane de linii fixe, potrivit datelor de la finele lunii iunie. De asemenea, Telefonica Cehia are 1,4 milioane de clienti pe piata telefoniei mobile din Slovacia.

Grupul spaniol Telefonica are nevoie de lichiditati pentru a-si plati datoriile. Compania a convenit in acest an vanzarea diviziei din Irlanda catre miliardarul Li Ka-shing, din Hong Kong. Pe de alta parte, Telefonica isi majoreaza participatia detinuta indirect la Telecom Italia si va prelua divizia germana a operatorului olandez KPN.

Actiunile Telefonica au scazut luni la Madrid cu 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri