Europa de Vest are un avans de patru ani fata de Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste rata de penetrare a telefoniei mobile. Numarul de telefoane GSM vandute in partea noastra a Europei va incepe sa scada spre sfarsitul lui 2005, spun analistii.
Desi mai avem cativa ani buni pana sa ajungem la nivelul de dezvoltare a pietei telefoniei mobile din tarile dezvoltate ale Europei, in zona noastra, piata GSM se apropie de "saturatie", se arata in raportul "Piata Telefoniei Mobile in Europa Centrala si de Est: previziuni 2005-2010", publicat recent de Forrester Research.

In ciuda gradului de "inapoiere" pe care il arata raportul, exista totusi variatii, diferente, in functie de situatia de pe piata locala a telecomunicatiilor mobile. In tari precum Cehia si Ungaria, rata penetrarii a depasit-o pe aceea din Marea Britanie, respectiv Franta. Daca in ceea ce priveste Cehia si Marea Britanie, in ambele tari s-a depasit cota "omul si celularul", existand un avans pentru cehi, in Ungaria ultimele cifre aratau un raport de 86% in decembrie 2004 (fata de 78% in decembrie 2003), iar pentru Franta se vorbeste de o rata de penetrare de 80%. Nu trebuie sa se uite insa diferentele de populatie: in jur de 61 de milioane in Franta si Marea Britanie, fata de putin peste 10 milioane in Ungaria si Cehia.

CRESTERI SPECTACULOASE.
Numarul utilizatorilor in noile state membre ale Uniunii Europene (Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia) cunoaste "o crestere rapida", atingand un total de 57% din totalul abonatilor din Europa Centrala si de Est. Anul trecut, numarul utilizatorilor din Estonia a crescut de la 62% la 78%, in timp ce in Lituania de la 50% la 75%. "Codasii" clasamentului sunt socotiti polonezii, rata de penetrare atingand doar 47% la sfarsitul lui 2004.

ESTIMARI.
Vorbind despre tehnologia care va duce mai departe cresterea pe piata telecomunicatiilor mobile, analistii de la Forrester, citati de Telecompaper.com, sunt de parere ca, de la sfarsitul lui 2005, terminalele GSM isi vor incepe declinul, iar GPRS-ul va domina. Din 2006, standardul UMTS va incepe sa-si faca loc in Europa Centrala si de Est, dar tehnologia EDGE se va raspandi mai repede.

Dupa 2006 insa, gradul de raspandire al tehnologiilor UMTS si EDGE va accelera utilizarea serviciilor mobile de Internet, astfel incat un mare numar de utilizatori din zonele rurale, fara linie telefonica fixa, va prefera sa se conecteze la Internet prin celular. Pana la sfarsitul lui 2010 se estimeaza ca toate telefoanele mobile de pe piata, in uz, vor permite accesul la Internet.


STATISTICI PENTRU ROMANIA
Ultimele statistici de pe piata romaneasa a telecomunicatiilor, prezentate de Ministerul Comunicatiilor, cuprindeau cifre inregistrate la sfarsitul lui septembrie 2004. Astfel, conform unui raport EITO, numarul de utilizatori de telefonie mobila indica un total de 9.080.354 de clienti. La inceputul lui 2005 insa, Orange a anuntat ca a depasit pragul de 5 milioane de utilizatori, Connex este pe cale sa anunte acelasi lucru, iar Zapp se afla undeva in jur de 300.000 de utilizatori. In ceea ce priveste telefonia 3G, operatorii Orange si Connex au castigat in noiembrie 2004 primele licente in domeniu. Recent, Connex a selectat compania suedeza Ericsson drept furnizor si integrator al retelei de voce si date 3G si spera ca, pana la sfarsitul anului, sa lanseze comercial primele servicii de acest gen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri