Furnizorul de solutii IT Crescendo a inregistrat in primul semestru al acestui an afaceri de 9 milioane de euro, similar cu suma din aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ar putea duce in acest an la inregistrarea cifrei de anul trecut de 72,3 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit lui Marius Tulea, directorul general al companiei. In primul trimestru, Crescendo a rulat afaceri de 3,6 milioane euro, mai mari cu 20% fata de aceeasi perioada din 2009.
“La jumatatea anului suntem peste 2008. Daca lucrurile merg ca pana acum terminam pe stagnare, insa in primul semestru au fost multe proiecte incepute in anii anteriori. Lucram in continuare la proiecte noi, dar procentul care se finalizeaza din cele discutate este mai mic. Astfel, desi speram la o stagnare, lucrurile nu se imbunatatesc si cum nu stim ce se va intampla, o varianta pesimista ar fi o scadere de pana la 20%”, a declarat, pentru Wall Street, Marius Tulea.

El a adaugat ca daca situatia va evolua precum in primul semestru cand s-au inregistrat scaderi importante a numarului de proiecte noi, dar si a bugetelor alocate de clientii deja existenti marja profitului net la sfarsitul anului va fi de 2-3%, mai mica decat anul trecut cand aceasta a fost de 6,6%. In 2008 compania a inregistrat un profit net 1,3 milioane euro la afaceri de 19,6 milioane euro.

“ Numarul de proiecte noi a scazut cu 60% fata de aceeasi perioada a anilor anteriori. De asemenea, unii clienti au redus bugetele cu 20-30%, altii cu 100%, dar o medie a scaderii acestora in sectorul privat a fost in jur de 50%. Pe de alta parte, nu e vorba doar de o reducere simpla, ci si de tranferari. De exemplu, sumele care erau alocate pentru inlocuirea de diverse solutii si infrastructuri au fost redirectionate spre imbunatatirea celor existente. Au migrat dinspre achizitii de infrastructura catre servicii” explica managerul Crescendo, companie lansata in 1993 si care in acest moment are aproximativ 100 de angajati.

Daca in urma cu cateva luni estima ca revenirea pietei IT ar putea fi in ultimul trimestru a acestui an, acum Tulea crede ca acest lucru se va intampla in trimestrul al doilea sau al treilea din 2010.

“ Nu cred ca se va vedea in T4, decat putin in perioada de sarbatori. Modul in care se misca lucrurile in sectorulul public nu ma face sa-l vad ca pe un motor de reambalare a economiei in sensul pozitiv cum a fost in Germania, Franta, Polonia. Totodata consumatorul final- care este clientul unei companii cu care noi lucram- are o retinere si isi reduce bugetul”.

Companiile mari inseamna 50% din afacerile firmei la egalitate cu veniturile provenite de la companiile mijlocii. Dintre clientii Crescendo, sectorul public are cel mai mic aport la cifra de afaceri, acesta insemnand in acest an in jur de 1-2% din business fata de 7-8% anul trecut.

Domeniile care au cele mai mari ponderi sunt din domeniul energetic, productiei si distributiei, telecomunicatiilor si financiar- bancar.

Printre problemele cu care s-a confruntat furnizorul de solutii IT in acest an din cauza crizei sunt lipsa de previzibilitate in ceea ce priveste evolutia proiectelor si lipsa de bani cash.

“Discutam cu clientii, incepem proiectul si se opreste, apar restructrurari. Acum acest lucruri care de obicei erau imprevizbile au devenit previzbile. Pe de alta parte, lipsa de cash i-a determinat pe clienti sa-si reduca intereseul fata de IT. Totodata noi impreuna cu partenerii nostri ii finantam si uneori sumele se recupereaza mai greu” afirma directorul Crescendo care pentru a reduce efectele crizei a micsorat cheltuielile companiei cu 6-7%.

Desi estimeaza o revenire a pietei de solutii IT abia dupa jumatatea anului viitor, Marius Tulea spune ca prioritatea sa actuala este modul in care va organiza compania dupa criza, intrucat aceasta a adus unele oportunitati care vor ajuta firma nu doar sa supravietuiasca ci si sa creasca in acest context economic dificil.

“Aceasta perioada aduce nevoia de specializare si ne indreptam spre servicii de nisa, unele le oferim deja, altele le testam. Am lansat solutiile ERP(n. red. Enterprise Resource Planning-managementul resurselor intreprinderii) in 1994-1995, la fel facem acum cu CRM (n.red Customer relationship management- managementul relatiilor cu clientii). Piata inca nu este pregatita, dar o educam. Pe de alta parte, pentru clienti este o perioada in care sa se uite la structura de investitii, la modul in care achizitioneaza serviciile de IT. Ma refer in primul rand la deschiderea din ce in ce mai mare catre outsourcing. Nu cred ca am fi avut aceasta oportunitate daca nu aparea criza” afirma Marius Tulea.

Cei mai importanti competitori ai Crescendo pe piata locala de solutii integrate IT&C sunt S&T, Xerox, IBM si Net Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri