Autoritatile americane au retinut o a 12-a persoana in cazul retelei de spioni rusi, un anume Aleksei Karetnikov, care venise in SUA in octombrie si care ar fi scris, pe pagina sa de Facebook, ca a lucrat pentru pentru neoBIT, o companie cu sediul in Romania, scrie Washington Post.
Neobit este un integrator de sisteme IT care a inregistrat afaceri de aproximativ 65.000 de euro si pierderi in jurul a 5.000 de euro in urma cu doi ani, arata datele de la Ministerul de Finante. In 2008, compania avea doi angajati.

Integratorul este detinut de Mihai Cristian Apostol (32 de ani) si de Stefania Madalina Andrei (33 de ani), fiecare actionar controland 50% din firma.

Autoritatile federale americane au anuntat marti (13.07.2010) ca barbatul a fost deja deportat in Rusia, relateaza NewsIn.

Karetnikov, in varsta de 24 de ani, a intrat in Statele Unite in octombrie si locuia in zona Seattle, unde lucra la Microsoft, potrivit companiei si oficialilor federali. Autoritatile l-au retinut in baza incalcarii legilor imigratiei, in lipsa altor dovezi care sa le fi permis acuzarea lui pentru o alta infractiune.

O sursa citata sub acoperirea anonimatului de cotidianul american a declarat ca FBI l-a monitorizat pe cetateanul rus aproape imediat dupa sosirea sa in Statele Unite, iar suspectul nu a obtinut "absolut nicio informatie", fiind abia in primele stadii ale activitatii sale.

Un judecator din cadrul autoritatilor pentru imigratie a emis luni un ordin pentru expulzarea lui Karetnikov din Statele Unite, a anuntat un purtator de cuvant al Departamentului pentru Securitate Interna. Cetateanul rus a recunoscut ca in prezent se afla ilegal in tara si a fost de acord sa fie deportat in loc sa fie declansate proceduri in justitie. Daca se intoarce in SUA fara permisiunea guvernului american, risca scanctiuni penale si civile.

Bazele de date arata ca cineva cu numele de Karetnikov a locuit intr-un apartament din Redmond, statul Washington, incepand din luna octombrie, scrie Washington Post.

Karetnikov spune pe pagina sa de Facebook ca a lucrat pentru Microsoft si pentru compania de software cu sediul in Romania Neobit. Un purtator de cuvant al Microsoft a confirmat ca Aleksei Karetnikov a lucrat la companie timp de noua luni, testand programe, a precizat cotidianul american.

Statele Unite au dezmembrat in urma cu doua saptamani o retea de spionaj in profitul Rusiei. Zece persoane au fost retinute in SUA, iar o a 11-a in Cipru, dar, eliberata pe cautiune, aceasta a disparut. SUA si Rusia au facut un schimb, Washingtonul predandu-i pe cei zece presupusi spioni in schimbul a patru persoane detinute de Moscova.

Pana marti nu s-a spus nimic insa despre retinerea unui al 12-lea cetatean rus.

Potrivit unor oficiali citati de Washington Post, Karetnikov nu a facut parte din aceeasi retea si nu avea legaturi directe cu ceilalti spioni, desi numele lui a aparut in momentul in care ancheta a largit cercul suspectilor. Nu este clar, spune Washington Post, cand a fost retinut, dar un oficial a declarat ca era deja in custodia autoritatilor saptamana trecuta. Pe de alta parte, se pare ca el nu a facut parte din schimbul de agenti dintre SUA si Rusia. Un alt oficial a spus ca cetateanul rus "se ocupa doar cu lucrurile pe care trebuia sa le faca pentru a-si construi deocamdata o acoperire", inclusiv sa-si gaseasca o slujba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri