Un sondaj al BBC efectuat in 32 de tari releva faptul ca cetatenii din 15 tari sint optimisti, iar in rest, pesimisti
Un sondaj recent al Serviciului Mondial BBC, realizat in 32 de tari, arata perceptii diferite ale economiei la cetatenii statelor monitorizate. In 15 dintre ele, oamenii vad o imbunatatire a economiei nationale, in timp ce in restul de 17 situatia se prezinta ceva mai putin roza. In ceea ce priveste economia mondiala, tot pesimistii sint majoritari. Un vot de incredere primeste insa Banca Mondiala, a carei influenta pozitiva a fost apreciata de 55% dintre cei chestionati.

Razboiul, factor de bunastare

Cei mai multumiti de economia tarii lor, dar si de economia mondiala, sint cetatenii chinezi si indieni, urmati de indonezieni. Surprinzator insa este faptul ca studiul BBC ii gaseste pe irakieni si afgani printre cei optimisti, in ciuda distrugerilor provocate de razboi si de revoltele civile. Astfel, in Afganistan, 70% cred ca starea lor materiala s-a imbunatatit, in timp ce 57% cred ca economia tarii lor este in crestere. Expertii de la GlobeScan, firma care a realizat sondajul, sustin ca razboiul din Golf ar fi creat experienta anului zero, a dorintei unui nou inceput colectiv. Si americanii considera ca au o economie viabila, cu toate ca studiul BBC arata o scadere de sapte procente a increderii populatiei.

Mai bogat, mai pesimist

Italienii sint cei mai neincrezatori in fortele propriei economii. David Willey, reprezentantul BBC la Roma, crede ca trecerea de la lira italiana la euro ar putea fi explicatia pesimismului peninsularilor. Potrivit aceluiasi studiu, francezii considera ca economia lor o duce tot mai rau. Daca in 2004, 74% dintre ei credeau ca le merge prost, in 2005 procentul acestora a crescut la 83.

Optimismul este in scadere si la britanici, singurii europeni care mai acorda sanse propriei economii fiind germanii, numarul celor care au incredere in economie crescind la 50 de procente. Studiul realizat de cei de la GlobeScan, impreuna cu Programul International privind Politicile de Atitudini (PIPA), s-a desfasurat intre noiembrie 2004 si ianuarie 2005 si a cuprins aproximativ 23 de mii de persoane. Marja de eroare e cuprinsa intre 2,5 si 4 puncte, in functie de tara. In opt dintre acestea, sondajul s-a limitat doar la zonele urbane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri