Oficiali ai UE au inceput sa lucreze la un plan pentru formularea unui buget pe termen lung fara Marea Britanie, pas care reflecta frustarea tot mai ridicata privind cererea Londrei pentru inghetarea cheltuielilor, care nu poate fi reconciliata cu pozitia celorlalte state, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Atat oficiali UE cat si diplomati ai statelor membre au analizat fezabilitatea juridica si tehnica pentru un astfel de buget, au declarat surse apropiate situatiei, inaintea unui summit care incepe, joi, la Bruxelles, unde cei 27 de sefi de state sau guverne ai statelor membre vor incerca sa ajunga la o intelegere asupra bugetului pe termen lung.

Perspectivele acestei intalniri au devenit mai putin optimiste in ultimele zile, scrie Financial Times. Mai multi diplomati au ajuns la concluzia ca va fi imposibila acceptarea cererilor Marii Britanii si se asteapta la un esec.

"Din cauza pozitiei Marii Britanii, se cauta, atat in capitalele nationale cat si la Bruxelles, o solutie in 26. Este analizata optiunea din perspectiva financiara si juridica", a spus un oficial.

Planul ar putea fi parte a strategiei de negociere, cu scopul de a creste presiunea pentru un compromis asupra premierului britanic, David Cameron (foto stanga). Discutiile pentru buget se reiau luni seara, la o cina organizata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy (foto dreapta), pentru ministrii statelor europene.

Consecintele unui posibil esec


Oficialii admit ca o astfel de abordare - daca va fi urmata - ar fi deosebit de complexa. Ar avea, de asemenea, consecinte grave pentru relatia, deja fragila, a Marii Britanii cu restul UE.

"Sunt oameni care discuta aceasta varianta, dar exista semne de intrebare majore", a spus un alt dipolomat.

Guvernul britanic a anuntat ca este"sigur" ca ideea este discutata la Bruxelles, dar a respins ca "inacceptabila" posibilitatea unui acord de buget fara Marea Britanie.

"In final trebuie sa ne punem de acord asupra modului in care cheltuim acesti bani. Avem o contributie neta semnificativa, iar parlamentul are o pozitie clara in aceasta privinta", a declarat un purtator de cuvant al premierului.

Pozitia lui Cameron, de a cere inghetarea cheltuielilor la nivelul anului 2011, este cea mai agresiva in randul statelor UE in prvinta bugetului pentru 2014-2020, care ar trebui sa acopere circa 1.000 de miliarde de euro.

Suedia a adoptat o pozitie similara Marii Britanii, iar alte tari ar putea de asemenea impiedica un acord. Presedeintele Frantei, Francois Hollande a declarat, sambata, ca "mai important decat orice, cheltuielile pentru agricultura trebuie mentinute".

Vom vedea un compromis?


Politicienii britanici considera ca sansele unui compromis saptamana aceasta au crescut in ultimele zile de la circa 10% la aproape 30%, insa cel mai probabil rezultat este continuarea negocierilor anul urmator.

Statele membre care vor sa se ajunga la intelegere sunt ingrijorate cel mai mult de Marea Britanie, intrucat premierul Cameron ar obtine beneficii politice importante pe plan intern daca s-ar opune prin veto unui buget la Bruxelles.

Bugetul alternativ analizat la Bruxelles ar viza doar o perioada de un an, situatie care, conform regulilor UE, necesita majoritate calificata de voturi. Bugetul pe termen lung, care se intinde pe sapte ani, are nevoie de unanimitate.

Una dintre problemele majore este, insa, necesitatea aprobarii veniturilor de catre toate statele membre.

Fara aceasta, sumele restituite Germaniei, Olandei si Suediei ar fi in pericol, precum si sistemul folosit pentru taxele vamale si alte surse de finantare UE. "Ar fi un cosmar tehnic", a spus un diplomat.

Van Rompuy a incercat sa calmeze Marea Britanie prin prezentarea unui proiect de buget care include reduceri de 80 de miliarde de euro fata de proiectul propus de Comisia Europeana, inclusiv taieri ale cheltuielilor pentru agricultura, care au infuriat Franta.

La o intalnire joi, ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Jon Cunliffe, a cerut noi reduceri de cheltuieli, din toate domeniile, mai ales in privinta salariilor si beneficiilor functionarilor europeni, potrivit unor diplomati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri