Gruparea Statul Islamic (SI) a suferit o serie de infrangeri in ultimele luni - atat in Siria, cat si in Irak -, ultima duminica la Ramadi, insa aceasta organizatie jihadista este departe de a fi invinsa, apreciaza unii experti, relateaza AFP in pagina electronica, citata de Mediafax.

In primavara, SI cucerea Ramadi, capitala vastei provincii sunnite Al-Anbar, in vestul Irakului, provocand o infrangere usturatoare armatei irakiene. Insa, recent, jihadistii au cedat teren, pierzand orasele irakiene Baiji si Sinjar, iar duminica Ramadi.

In Siria, SI a pierdut, de asemenea, la sfarsitul lui decembrie, controlul asupra Barajului Tishrin (nord), in fata unei coalitii militare arabo-kurde care a privat astfel gruparea de o sursa de venituri strategica.

Subminarea credibilitatii

"Pentru SI, care se revendica drept un stat, controlul asupra oraselor si infrastructurilor cheie este important, insa infrangeri (recente) submineaza credibilitatea acestei revendicari", apreciaza Firas Abi Ali, un analist de la Institutul IHS Jane's, specializat in probleme de aparare, cu sediul la Londra.

"SI este in continuare capabil sa lanseze atacuri in Irak, fara Ramadi, un oras mai important pentru fortele irakiene de securitate decat pentru SI", apreciaza Patrick Martin, un analist de la Institute for the Study of War, cu sediul la Washington.

Jihadistii au reusit sa evacueze un numar mare de vehicule si arme inainte de Batalia de la Ramadi, a declarat pentru AFP un ofiter de rang inalt din cadrul fortelor de elita antiteroriste, care au luptat in prima linie pentru cucerirea orasului. Castigarea unor batalii, chiar daca sunt de un interes strategic minor, ramane importanta pentru moralul tupelor care lupta contra SI, subliniaza Patrick Skinner din cadrul cabinetului de consultanta Soufan Group, specializat in informatii secrete.

"Mai putin triumfalist"

In opinia sa, ultimul mesaj audio al liderului autoproclamat al SI Abu Bakr al-Baghdadi, de saptamana trecuta, este "mai putin triumfalist" decat cele dinainte.

"Popularitatea retoricii antisioniste in regiune ii face pe dictatori sa creada ca ea este o garantie a sustinerii din partea multimilor. Ei o utilizeaza pentru a(-si) deturna (populatia) de la alte probleme", analizeaza el. Dincolo de recunoasterea unor puncte castigate sau pierdute de fiecare dintre parti, multi experti analizeaza noua ecuatie militara care a condus la recentele victorii contra SI.

La Sinjar, factiuni rivale kurde, sustinute aerian de coalitia internationala anti-SI condusa de catre Statele Unite, i-au dat pe jihadisti afara din oras. In nordul Siriei, tot combatanti kurzi au fost varful de lance in lupta contra SI. Insa Ramadi a fost recucerit exclusiv de forte federale irakiene, fara implicarea unor grupari paramilitare siite, care au jucat pana in prezent un rol central in Razboiul impotriva Statului Islamic.

"Restaurarea capacitatii fortelor irakiene este foarte importanta si ar putea deveni un model pentru ofensivele viitoare", subliniaza Abi Ali. "Recucerirea metodica a (orasului) Ramadi, cu acoperirea aeriana a coalitiei care a limitat miscarile SI (...) in cartiere, si-a dovedit eficienta. O metoda care ar putea sa fie folosita din nou la Fallujah", bastionul jihadist situat intre Ramadi si Bagdad, analizeaza Skinner.

Premierul irakian Haider Al-Abadi s-a angajat luni sa-si elibereze tara de SI in 2016. In opinia lui Abi Ali, fortele kurde siriene se vor confrunta cu dificultati in avansarea catre Rakka, capitala de facto a jihadistilor in Siria.

Daca infrangerile se multiplica - atat in Siria, cat si in Irak - SI ar putea sa vada in Libia un loc de repliere. Organizatia detine controlul asupra orasului Sirt, situat la 450 de kilometri est de Tripoli.

Sursa foto: Michael Wick/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri