Codul Rutier din România prevede situațiile în care ți se poate suspenda dreptul de conducere, dar și perioada pe care trebuie să o petreci „pe bară”, în funcție de cât de tare ai călcat strâmb. Există, însă, și o modalitate, conform legislației în vigoare în 2023, prin care-ți poți recupera permisul mai repede. În acest material găsești toți pașii care trebuie urmați.

Ultimele modificări efectuate Codului Rutier reglementează situațiile în care șoferilor li se poate suspenda permisul de conducere. Cei care se află în această situație trebuie să știe că există o serie de pași care trebuie urmați ca să-ți poți recupera permisul înainte de expirarea termenului înscris în lege. Redobândirea dreptului de a conduce înainte de expirarea perioadei din legislație este legală, dar legea a suferit și modificări. wall-street.ro a realizat un ghid cu toți pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Când ți se poate suspenda permisul de conducere

În România, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice este legiferat în cadrul Art. 209 din HG 1391/2006. Legea prevede trei perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda, în funcție de abaterea săvârșită, dar și în alte situații menționate în textul de lege.

Până-ți recuperezi permisul, vei fi nevoit, probabil, să circuli și cu mijloacele de transport în comun

Astfel, în momentul în care un șofer a strâns 15 puncte de penalizare (numărul maxim de puncte de penalizare care pot fi strânse de un șofer), într-un termen de șase luni, i se poate suspenda permisul. Această mențiune este importantă deoarece punctele de penalizare expiră la fiecare jumătate de an. În 2023, valoarea punctului de amendă este stabilit la 145 de lei pentru sancțiunile din trafic.

De asemenea, permisul de conducere se mai suspendă pentru 30 de zile în cazul unor contravenții cum ar fi:

  • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului;
  • neacordarea priorității pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
  • neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept;
  • nerespectarea ordinelor polițistului rutier;

În schimb, permisul de conducere se reține timp de 60 de zile în situația în care șoferul a comis următorele contravenții:

  • neacordarea priorității, depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public (ceea ce s-a menționat mai sus);
  • depășirea neregulamentară;
  • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
  • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a depășirii.

Codul Rutier prevede și suspendarea permisului de conducere pe perioade mai lungi, respectiv pe 90 de zile și chiar 120 de zile. În primul caz, acestea sunt contravențiile menționate în textul de lege:

  • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
  • conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;

Iar pentru 120 de zile:

  • întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens;
  • nerespectarea regulilor la traversarea cu calea ferată;
  • depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză.

Mașina pe care o conduci nu influențează decizia de suspendare a permisului - ea se bazează exclusiv pe litera Codului Rutier

Există și alte situații în care ți se poate reține permisul. De pildă, dacă într-o perioadă de 12 luni după suspendarea permisului (ca urmare a strângerii de 15 puncte de penalizare), un șofer strânge iarăși 15 puncte, acestuia i se va suspenda permisul timp de 60 de zile. Există și situații în care un șofer poate sta fără permis timp de 6 luni:

  • Când fapta conducătorului auto a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
  • În cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei daca nu a fost dispusă obligația prevazută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală.

Recuperarea anticipată a permisului în 2023

Acum că am stabilit situațiile în care un șofer este pasibil de suspendarea permisului, putem trece la descrierea cadrului legal pentru recuperarea înainte de expirarea termenului. Procedura de restituire a permisului de conducere suspendat și de reducere a perioadei de suspendare a permisului este prevăzută în Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Conform ultimelor modificări, în cazul în care ai rămas fără permis de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a-l recupera mai repede. Tot ceea ce trebuie să faci este să treci de examenul teoretic pentru a reduce perioada de suspendare cu o treime. În trecut, perioada se reducea la 30 de zile, dar perioada a fost modificată de Ordonanța nr. 1 din 27 ianuarie 2022.

Este vorba de același gen de test teoretic ca și în cazul dobândirii inițiale a permisului (unde este necesară obținerea a 13 răspunsuri corecte din 15 pentru a promova). Conform OUG Nr. 1/2022 (menționată anterior) testul poate fi susținut până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Până acum testul se putea susține până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, dacă se calculează și perioada de valabilitate a dovezii de circulație. Condițiile pentru a putea susține examenul sunt următoarele:

„Art. 221. alin. (1): Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce cu o treime, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

  • a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
  • a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;”

Metoda obținerii la termen anticipat a permisului, în urma promovării examenului teoretic, nu este accesibilă oricărui contravenient. Iată abaterile pentru care îți poți redobândi mai repede permisul suspendat:

  • Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
  • Depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • Nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
  • Circulația pe sens opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
  • Conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu este încadrată drept infracțiune;
  • Nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum.

De asemenea, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:

  • Viteza cu care șoferul a circulat să nu fie mai mare de 70 km/h;
  • Dacă viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, șoferul să nu fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.

Dacă ești vinovat în situația producerii unui accident, vei avea (cel puțin) permisul suspendat

Actele necesare redobândirii permisului, după ce a fost promovat examenul teoretic

După admiterea examenului, trebuie prezentate următoarele documente în fața autoritățiilor abilitate:

  • copie a dovezii de conducere față verso;
  • cerere tip, de reducere a suspendării;
  • copie carte de identitate;
  • copie proces verbal;
  • copie la chitanța pentru plata amenzii
  • După ce se aprobă cererea, vă puteți ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere și cartea de identitate.

Situațiile în care ești obligat să dai examen pentru a-ți redobândi permisul, în 2023

Există o serie de contravenții care te pun în situația în care ești obligat să promovezi examenul pentru a-ți redobândi permisul. În aceste situații, vei da examenul la expirarea perioadei în care permisul a fost suspendat, ne fiind posibilă obținerea sa anticipată.

  • La conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului (sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) – art. 106 alin. (1) lit. a) O.U.G. nr. 195/2002;
  • La tamponarea rezultată din nerespectarea regulilor privind neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului – art. 106 alin. (1) lit. a) O.U.G. nr. 195/2002;
  • În cazul în care fapta a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunțarea la urmărirea penală, sau instanța a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei – art. 106 alin. (1) lit. b) O.U.G. nr. 195/2002;
  • La solicitarea reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce – art. 106 alin. (1) lit. c) O.U.G. nr. 195/2002.

De asemenea, nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă te încadrezi la unul dintre punctele de la art. 221 Regulament aplicare OUG 195/2002 alin.2:

„(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

  • Perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
  • A cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  • A fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
  • Sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune”

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri