Peste trei milioane de moldoveni sunt chemati duminica la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care se infrunta socialistul Igor Dodon si prooccidentala Maia Sandu. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand moldovenii isi desemneaza seful statului prin vot direct.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul. Sectiile de vot se vor deschide la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Potrivit celor mai recente sondaje, socialistul Igor Dodon este favorit, scrie News.ro.

Un sondaj al Asociatiei Sociologilor si Demografilor din Moldova, publicat in aceasta saptamana, o crediteaza pe Maia Sandu cu 39,7% din intentiile de vot, iar pe Igor Dodon cu 49,8% din intentii de vot. In primul tur, candidatul pro-rus Igor Dodon a obtinut cu 10 procente mai mult decat pro-europeana Maia Sandu. Campania electorala a fost extrem de dura, marcata de numeroase acuzatii si atacuri personale intre cei doi candidati.


SCANDALURILE SI ATACURILE CAREU AU MARCAT CAMPANIA ELECTORAL

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu ca este vinovata de sinuciderea a 400 de elevi in perioada in care a condus Ministerul Educatiei. Dodon a sustinut ca rata ridicata de sinucideri are drept cauza reformele implementate de Maia Sandu, inclusiv prin introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat.

"In perioada cat Maia Sandu a fost la Ministerul Educatiei, in premiera, in anii 2012-2015 au fost inregistrate peste 400 de cazuri de suicid si tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon. Mai mult, el a promis ca daca va fi ales presedinte va anula examenul de bacalaureat pentru liceeni, considerand ca toti elevii trebuie sa termine studiile medii si ca bacalaureatul va fi obligatoriu doar pentru cei care doresc sa-si continue studiile peste hotare.

Un alt scandal din campania electorala a fost declansat de o declaratie a lui Traian Basescu. El a declarat in cadrul unei emisiuni ca Maia Sandu s-ar fi intalnit cu Victoria Nuland si i-ar fi spus ca „solutia de viitor a Republicii Moldova este unirea”. A doua zi, fostul presedinte roman a explicat ca a gresit si ca, de fapt, Ana Gutu i-a spus ca s-a intalnit cu oficialul american. Gutu a candidat in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar a fost eliminata din cursa.

Igor Dodon a profitat, insa, de declaratia initiala a lui Basescu pentru a o critica pe Maia Sandu, care a respins toate acuzatiile. De asemenea, socialistul a sugerat in repetate randuri ca rivala sa este lesbiana. “Domnul Dodon tot face aluzii subtile, dar ele, de fapt, sunt badaranesti. Vreau sa-i spun domnului Dodon ca mie imi plac barbatii, dar cei care nu spun minciuni si care nu barfesc. Si slava Domnului ca in Moldova sunt astfel de barbati”, i-a raspuns Maia Sandu.

In disputa s-a implicat si episcopul Marchel de Balti si Falesti, care a atacat-o pe candidata dreptei pentru ca nu are copii, spunand despre ea ca este o femeie "stearpa" si indemnandu-i pe crestini sa voteze cu un om moral sanatos precum este socialistul Igor Dodon. Cel mai recent scandal este legat de predarea istoriei Romaniei in scolile din Republica Moldova. Dodon a anuntat ca va insista ca istoria Romaniei sa fie scoasa din programa scolara si inlocuita cu istoria Republicii Moldova.

"Vai de noi daca ajunge Igor Dodon sa ne scrie istoria. El se va ocupa de istorie si nu va avea timp sa lupte cu oligarhii, de pensii, de coruptie, de economie, prioritatea lui este sa scrii manuale de istorie”, a afirmat in replica Maia Sandu. La randul sau, ea l-a acuzat pe Dodon ca si-a inscris copiii la o scoala “cu principii unioniste”, desi se declara impotriva acestora. “Copiii lui Igor Dodon invata la o scoala cu principii unioniste, el va spune una si face cu totul altceva”, a spus Sandu.

"Niciodata nu am divizat scolile in romane, rusesti sau altele. Atunci cand nu aveti argumente pentru a ataca candidatul, atacati familia”, i-a raspuns Dodon. In aceste conditii, ambii candidati si-au transmis, in ultimele zile ale campaniei, mesaje de adio. "Lupt in aceste alegeri pentru oameni. Rezolvarea problemelor noastre comune este prioritatea mea. Dodon pentru mine, de azi, nu mai conteaza, nu mai exista. La revedere, Dodon!”, spus Maia Sandu la un miting electoral din 9 noiembrie. Drept raspuns, socialistul Igor Dodon i-a transmis contracandidatei proeuropene ”Hasta la vista, baby”.

RELATIA CU ROMANIA

In ceea ce priveste relatia cu Romania, atat Dodon, cat si Maia Sandu considera Bucurestiul un partener - insa cat de apropiat, depinde de la un candidat la altul. “Romanii sunt prietenii nostri, sunt vecinii nostri, dar este o vorba: frati, frati, dar fiecare la casa lui. Niciodata nu am fost anti-roman si niciodata nu voi fi anti-roman”, a insistat socialistul. “Eu sunt pentru relatii bune cu Romania, dar voi fi categoric impotriva celor care vor sa lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unionistii in Republica Moldova nu au nicio sansa", a avertizat el.

"Cu Romania avem nevoie de relatii bune in special cand vine vorba despre asigurarea securitatii energetice si aici eu voi lupta pentru implementarea acestor proiecte de interconectare pe partea de curent electric si furnizarea de gaze”, considera Maia Sandu. Ea a insistat ca Republica Moldova are nevoie de sprijinul Romaniei in lupta anticoruptie “pentru ca Romania a demonstrat ca se poate sa construim institutii care sa ne scape de corupti si asta vom face si eu voi obtine tot sprijinul de care este nevoie”. “Nu am vazut in alta parte atat efort si rezultate ca in Romania”, a adaugat ea.

Citeste si:

    Candidata proeuropeana a afirmat ca Bucurestiul va ajuta Chisinaul in continuare la implementarea proiectelor de infrastructura si ca, in plus, ea va propune si proiecte sociale. „Eu respect decizia oamenilor si toti cei care au cetatenia romana si-o vor pastra. E dreptul lor. Eu voi lupta impotriva ONG-lor si a partidelor politice care promoveaza acest curent, dar si a persoanelor cu dubla cetatenie, care aspira la functii inalte in stat”, a mai spus ea in legatura cu tara noastra. In ceea ce priveste programele electorale, ancheta privind furtul a un miliard de dolari din bancile moldovenesti este singura prioritate comuna a celor doi candidati.

    Sursa foto: Lisa S / Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri