Jeffrey Skilling, fostul director general al Enron, a fost condamnat la Houston, Texas, la 24 de ani si patru luni de inchisoare pentru responsabilitatea sa in falimentarea gigantului energetic. Judecatorul a pronuntat una din cele mai aspre pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni financiare, fiind depasita doar de cei 25 de ani de inchisoare la care a fost condamnatd Bernie Ebbers , fostul CEO al WorldCom.

"Infractiunile de asemenea amploare merita o sanctiune severa", a declarat judecatorul Sim Lake, care a dat sentinta. Skilling risca de asemenea amenzi care ar putea urca la peste 20 de milioane de dolari iar activele sale in cadrul Enron, in valoare de 60 de milioane de dolari, vor fi transferate catre pagubiti.

Jeffrey Skilling fusese gasit vinovat, in 10 mai, la 19 capete de acuzare, in special frauda si complot. Pedepsele cumulate ar fi dus la o sentinta de 185 de ani in inchisoare, dar tribunalul din Houston l-a condamnat la 292 de luni de detentie, adica 24 de ani si patru luni.

Colosul energetic Enron a luat nastere in 1985 prin unirea a doua benzinarii. In decursul a 20 de ani cat a condus compania, Kenneth Lay a facut din micuta companie din Houston, a saptea companie ca marime din SUA, cu o valuare de piata de peste 70 de miliarde de dolari.

Insa in 2001 compania a intrat in faliment dupa descoperirea unor intregi serii de nereguli in delaratiile financiare, acesta fiind cel mai rasunator caz de frauda din istoria Americii. Enron a intrat in faliment cu un total al datoriilor de 31,8 miliarde de dolari, lasand pe drumuri 4.000 de muncitori. In 2001 Lay a cedat functia de conducere lui Jeffrey Skilling.

Kenneth Lay, fondatorul si fostul presedinte al grupului energetic Enron, a murit in iulie in urma unui infarct, inainte de a isi primi pedeapsa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri