Cel mai tanar presedinte pe care Franta l-a ales vreodata, Emmanuel Macron, reprezentantul centrului, intra oficial in functie duminica, la o saptamana dupa ce a infrant-o la urne pe rivala sa de extrema dreapta Marine Le Pen, relateaza AFP.

Noul sef de stat, care a promis sa reformeze ”profund viata politica” franceza, stie ca il asteapta provocari grele intr-o tara foarte dezbinata, prada a unui somaj endemic (10%) si care se confrunta cu amenintarea terorista. ”Sarcina este imensa! (...). Va voi sluji”, a promis el in seara alegerii sale, pe 7 mai, scrie News.ro.

Pentru aceasta, fostul bancher si fostul ministru, liberal in economie si in subiecte de societate, va avea totodata nevoie ca miscarea sa sa obtina o majoritate in alegerile legislative de la 11 si 18 iunie. La Palatul prezidential Elysee, la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), va avea loc transferul puterii, o ceremonie solemna si traditionala, intr-o capitala securizata de 1.500 de politisti.In vederea acestei predari de stafeta fostului sau ministru al Economiei, in varsta de 39 de ani, presedintele socialist in exercitiu Francois Hollande a anuntat ca intentioneaza sa faca ”totul sa fie simplu, clar si amical”.

COD NUCLEAR PIERDUT...

”Eu nu predau puterea unui opozant politic, este totusi simplu”, a subliniat cel care a renuntat sa candideze pentru al doilea mandat, in decembrie, din cauza nepopularitatii sale record. Francois Hollande il va primi insa pe succesorul sau potrivit traditiei, la capatul covorului rosu, pe treptele Elysee, inaintea unui tete-a-tete in care ii va comunica codurile armei nucleare.

Este sarcina lui Macron sa nu repete gata unuia dintre predecesorii sai, socialistul Francois Mitterrand care, in 1981, a uitat codul nuclear in buzunarul unui veston trimis in aceeasi seara la curatatorie. Imediat ce acest lucru a fost descoperit, un motociclist a fost trimis si a recuperat la vreme pretiosul obiect.

Hollande si Macron urmeaza, de asemenea, sa discute despre ”marile probleme ale lumii, si mai ales despre angajamentul Frantei in Mali (...), iar apoi poate despre lucruri mai obisnuite, mai amicale”, apreciaza Dominique Rousseau, un profesor de drept constitutional, intr-un interviu online.

Francois Hollande vrea sa se asigure ca succesorul sau ”va dispune de toate elementele care ii vor permite sa fie eficient inca din prima zi, ca toate doarele cu privire la summiturile internationale sa fie pregatite, ca subiectele economice si industriale sa fie bine cunoscute si ca echipele sa functioneze in armonie”, a declarat el luni pentru AFP, in avionul care-l aducea de la Berlin, unde a luat o cina de adio cu cancelarul german Angela Merkel.

Dupa cel-l va insoti pe Hollande in curtea de onare, lui Macron i se vor da insignele Marii Cruci a Legiunii de Onoare, iar apoi va asista la proclamarea rezultatului oficial al alegerilor prezidentiale de catre presedintele Consiliului Constitutional Laurent Fabius.

RITUALURI

Alocutiunea noului presedinte, onorul la drapel, imnul national, trecerea in revista a trupelor, in parc, si 21 de lovituri de tun vor completa ceremonialul de la Elysee, dupa care va pleca spre Arcul de Triumf, unde va depune o jerba la Mormantul Soldatului Necunoscut, care reprezinta toti militarii ucisi in Primul Razboi Mondial.

Foarte rapid, Macron va trebui sa-si desemneze premierul si sa formeze un Guvern. Predecesorii sai in functie si-au numit adesea sefii guvernelor in ziua transferului puterii. Emmanuel Macron urmeaza sa o faca luni, potrivit calendarului evocat de anturajul sau.

Luni, reprezentantul centrului care promoveaza Europa atat ”cuceritoare”, cat si protectoare, urmeaza sa se duca la Berlin, prima sa vizita in strainatate, pentru a se intalni cu Angela Merkel. cancelarul a subliniat intr-o precedenta intalnire numeroasele lor ”convergente” de vederi. In 2012, Francois Hollande a vizitat-o pe Merkel in ziua investirii.

Presedintele Macron intentioneaza, de asemenea sa efectueze in curand o vizita in teatrul de operatiuni, la trupele franceze, cel mai probabil in Africa. Intre timp Francois Hollande isi pregatea discret plecarea. Insa, spre deosebire de Nicolas Sarkozy (dreapta), pe care l-a inlocuit in 2012, Hollande s-a abtinut sa-si anunte iesirea din viata politica.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri