Banca Mondiala (BM) este dispusa sa finanteze participarea Transgaz la constructia conductei de transport gaze naturale Nabucco, a declarat in cadrul unei conferinte, directorul de tara al Bancii Mondiale, Benoit Blarel.
"Mana noastra dreapta, IFC, (divizia de investitii a Bancii Mondiale, n.red.) este pregatita sa se implice daca Transgaz are nevoie de sprijinul Bancii Mondiale in participarea la constructia gazoductului Nabucoo.Daca Guvernul ne invita, vom oferi acest ajutor", a declarat reprezentantul BM, dupa cum informeaza NewsIn.

Potrivit lui Blarel, Guvernul trebuie sa faca pasii necesari pentru aprobarea si punerea in aplicare a foii de parcurs in domeniul energetic. El a mai spus ca Banca Mondiala sprijina comunitatea energetica din Romania printr-un program de un miliard de dolari si sprijina si un program similar in domeniul gazelor naturale."Este nevoie de multe investitii in sectorul energetic. De exemplu, sistemul de termoficare ramane ineficient, produce pierderi si furnizeaza consumatorilor servicii total nesatisfacatoare", a adaugat directorul pentru Romania al Bancii Mondiale.

Blarel a criticat lentoarea cu care Executivul se implica in reformarea sistemului energetic, in special in cel de termoficare. "Guvernul a aprobat un program de termoficare in care spunea ca este nevoie de patru miliarde de euro pentru punerea pe picioare a termoficarii. Acest program nu a fost nici acum pus in aplicare", a mai spus oficialul BM.

Constructia Nabucco, in care este implicata si Romania, a batut pasul pe loc in 2006, mai ales dupa ce vicepresedintele gigantului rus Gazprom, Alexander Medvedev, aflat in vizita la Bucuresti, a declarat ca gazoductul nu va putea fi realizat fara implicarea companiei sale. Gazoductul Nabucco, o alternativa la principalul furnizor de gaze al Europei - Rusia, este un proiect la care participa companii din 5 state: Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Romania.

In toamna anului trecut, intre Austria si Turcia au aparut divergente, dupa ce grupul austriac OMV a anuntat ca intentionaza sa infiinteze o companie mixta cu Iranul, tara furnizoare de gaz pentru Nabucco.Potrivit planurilor initiale, Nabucco ar urma sa fie functional peste 5 ani, in 2011. Proiectul va fi realizat de o companie mixta, la care societati de gaze din cele cinci state partenere au participatii egale. Liderul companiei de proiect este grupul austriac OMV. Pentru acest proiect, contributia Romaniei este de aproximativ 850 de milioane de euro, platibili in patru ani.

Companiile interesate de construirea conductei de 3.300 de kilometri sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). inainte de a incepe constructia propriu-zisa, ele doresc sa obtina din partea Comisiei undele derogari de la regulile comunitare. Astfel, vor sa aiba posibilitatea de a incheia contracte de aprovizionare pentru o perioada initiala de la 10 pana la 20 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri