Comisia Europeana a cerut, miercuri, Spaniei sa renunte la ultimele conditii impuse companiei germane de utilitati, E.ON, care a oferit 37 miliarde de euro pentru preluarea firmei iberice Endesa
Comisia a acordat Spaniei 15 zile lucratoare pentru a se supune acestei decizii, care genereaza o situatie tensionata intre executivul de la Bruxelles si Madrid, pe fondul intentiei Comisiei de a deschide pietele energetice europene si a facilita acordurile transfontaliere. "Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de angajamentul Comisiei de a asigura un mediu echitabil de desfasurare a activitatilor pentru toate companiile, lucru ce ar fi in beneficiul consumatorilor, europeni, companiilor si intregii economii", a declarat Comisarul European pentru concurenta. Neelie Kroes.

In ciuda faptului ca cererea UE nu afecteaza tranzactia, pentru ca E.ON a acceptat deja conditiile impuse de Madrid, aceasta poate fi considerata un test privind abilitatea Comisiei de a se impune in cadrul tranzactiilor transfrontaliere importante. "Regret ca Executivul Uniunii a fost din nou obligata sa intervina pentru a evita posibilitatea ca unele state membre sa puna conditii nejustificate asupra unei pachizitii europene majore", a declarat Kroes, potrivit NewsIn.

Pana acum, Comisia a actionat intr-un ritm mult prea lent pentru sectorul extrem de rapid al tranzactiilor transfrontaliere importante. Grupul spaniol Abertis a renuntat la inceputul acestei luni la planurile de fuziune cu grupul italian Autostrade, invinuind pentru aceasta decizie obstacolele impuse de guvernul italian. Comisia Europeana a actionat, insa mult prea lent.

In cazul Endesa, Comisia Europeana a decis inca din luna septembrie ca Spania isi depaseste atributiile prin incalcarea legislatiei care permite numai executivului european sa intervina in fuziunile majore transfrontaliere, si a cerut Madridului sa retraga conditiile impuse. Spania a sfidat Comisia si Bruxellesul a initiat in octombrie o procedura formala de incalcare a legislatiei, ceea ce a convins Madridul sa retraga unele din conditiile impuse, care a introdus altele noi.

Comisia Europeana a citat patru conditii separate impuse de Spania, care, potrivit executivului european, sunt ilegale. O conditie este mentinerea brandului Endesa cinci ani. Companiile ce detin capital in afara Spaniei sunt mentinute in cadrul Endesa timp de cinci ani, mai mentioneaza CE. Comisia mai reclama conditiile ca Centralele Endesa ce folosesc drept combustibil carbunii trebuie sa foloseasca in continuare aceasta sursa de combustibil, conform planului national de minerit, iar E.ON nu poate adopta decizii strategice privind grupul Endesa care ar afecta siguranta livrarilor energetice, contrare legislatiei spaniole.

Procesul de preluare al companiei spaniole de catre gigantul german a fost extrem de tensionat, E.ON fiind constrans sa isi majoreze oferta initiala de 27 de miliarde de dolari pana la suma de 37 de miliarde de dolari (de la 25,405 euro pe actiune la 35 de euro pe actiune) dupa ce gruparea spaniola de servicii publice Acciona a anuntat preluarea a 10% din Endesa, la pretul de 32 de euro pe actiune.

Conditiile impuse anterior de catre Cominia Nationala a Energiei din Spania obligau E.ON la compromisuri majore in privinta gestionarii activelor nucleare ale Endesa, dar si la cedarea a 35% din capacitatea de productie pe care Endesa o are in Spania, respectiv de 7.600 de MW, masuri care au fost considerate neconforme cu normele europene pentru concurenta de catre executivul UE.

Controversa in ceea ce priveste compania Endesa dureaza de mai multe luni si a alimentat acuzatiile de protectionism, a caror tinta a fost guvernul spaniol, care a sustinut, initial, constituirea unui gigant national al energiei, care sa reuneasca Endesa si Gas Natural.

E.ON nu a fost singura firma interesata de preluarea gruparii spaniole de electricitate Endesa, grupul german fiind nevoit sa isi majoreze oferta si pentru a contracara oferta concurenta a grupului spaniol Gas Natural, care oferea 22,5 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri