Compania britanico-olandeza Shell a castigat o licitatie prin care va deveni distribuitor de gaze naturale importate in Turcia, ceea ce incheie monopolul companiei de stat Botas din Turcia, relateaza NewsIn.

Unul dintre sefii companiei Botas a spus pentru Reuters, ca Shell a licitat suma de 2,1 milioane dolari pentru un contract prin care va vinde in Turcia 3,75 miliarde metri cubi de gaze naturale rusesti pana in anul 2022.

Compania Botas, care are contracte pentru importul anual a 25 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, Iran, Algeria si Nigeria, vrea sa transfere 16 miliarde metri cubi, in cadrul unui proiect schitat de Banca Mondiala, pentru liberalizarea pietei.

Monopolul rusesc pentru gaze naturale, Gazprom a acceptat transferul contractului catre firma Shell, a spus seful companiei Botas, citat de Reuters.

"Am vazut scrisoarea prin care i se cere Rusiei sa accepte transferul contractului catre compania Shell. Planuim sa semnam protocolul tripartit luna aceasta", a mai spus reprezentantul companiei turcesti.

Pentru definitivarea contractelor de import, mai este nevoie de aprobarea autoritatilor antitrust din Rusia si din Turcia.

Noua lege obliga firma Botas sa reduca numarul contractelor de gaze naturale pe care le are sub 20% din consumul national pana la sfarsitul anului 2009.

Dupa Shell, vor mai intra in piata turceasca de gaze naturale companiile Bosphorus Gaz, care include si Gazprom si companiile locale Enerko si Avrasya.

Un oficial din sectorul energetic a spus ca transferarea contractului la Shell a fost pasul corect pentru liberalizarea pietei.

"Nu e cazul insa sa ne multumim cu atat. Botas ar trebui sa transfere un volum mai mare de gaze naturale, iar monopolul lui trebuie sa inceteze complet", a mai spus oficialul, citat de Reuters.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri