GE si BP au format o alianta pe plan global pentru a dezvolta si implementa impreuna tehnologiile necesare pentru cel putin cinci termocentrale care ar putea reduce drastic emisiile de dioxid de carbon ce conduc la crearea efectului de sera.
Alianta globala a GE si BP va contribui la facilitarea dezvoltarii, demonstrarii si integrarii complete a tehnologiilor pentru gazificare si generare de energie in proiecte de energie pe baza de hidrogen. Aceste proiecte combina generarea de energie din combustibili fosili cu captarea si stocarea de carbon, asfel incat generarea de energie la scara comerciala sa aiba loc prin asigurarea captarii si stocarii permanente in subteran, a carbonului din combustibili - care altfel ar fi fost emis in atmosfera, sub forma de dioxid de carbon.

Pentru ca proiectele ce vizeaza generarea de energie pe baza de hidrogen sa devina competitive pe piata energiei electrice, este nevoie de un sprijin politic corespunzator precum si de un mediu legislativ care sa ia in considerare si sa incurajeze avantajele pe care aceste proiecte le pot genera, prin emisiile reduse de carbon.

Pentru inceput, companiile estimeaza ca vor colabora pentru punerea in practica a tehnologiei de gazificare si a tehnologiei pentru turbine detinute de GE, urmand sa dezvolte cinci termocentrale pe baza de hidrogen care se vor alimenta cu cocs de petrol sau carbune bituminos. Ca un prim pas, BP si GE estimeaza ca proiectul alimentat cu cocs de petrol, care este in curs de planificare in Carson, California, unde Edison Mission Energy este partener Hydrogen Energy, sa utilizeze tehnologia GE. in plus, GE Energy Financial Services va avea oportunitatea de a investi capital in proiectele oferite de BP.

“Aceasta alianta combina experienta si resursele a doi lideri din industria de profil, pentru a demonstra ca tehnologiile de varf ale companiilor noastre pot sa produca energie pentru aplicatii comerciale cu emisii reduse de carbon, din combustibili fosili, intr-o maniera eficienta, fiabila si economica,” a declarat John Krenicki, Chief Executive Officer pentru GE Energy.

“Energia generata pe baza de hidrogen, cu utilizarea completa a procedurilor de captare si stocare de carbon, ofera posibilitatea reala de a contribui la acoperirea cererii tot mai mari de energie a lumii, limitand in acelasi timp impactul asupra mediului,” a declarat Lewis Gillies.

BP si-a anuntat recent intentia de a forma - cu obtinerea acordurilor legale - Hydrogen Energy, o noua companie care va fi detinuta in proprietate impreuna cu Rio Tinto, al carei obiectiv va fi sa identifice, sa construiasca si sa puna in functiune centrale pe baza de hidrogen, cu captare si stocare de carbon. La finalizarea procedurilor de infiintare a companiei, se estimeaza ca acordul anuntat astazi va fi transferat catre Hydrogen Energy.

GE si BP - prin intermediul Hydrogen Energy - vor utiliza cele mai avansate tehnologii la nivel mondial, precum si experienta in materie de proiecte si activele pe care le detin pentru a optimiza design-ul integrat al proiectelor de producere de energie pe baza de hidrogen. Aceste eforturi comune vor beneficia de tehnologiile si experienta companiilor in domenii precum: gazificarea carbunelui, tehnologii de reformare, turbine de gaz si proceduri de captare si stocare de carbon.

Se estimeaza ca fiecare centrala la scara comerciala pe baza de hidrogen, va genera aproximativ 500 MW de electricitate - suficient pentru a alimenta aproximativ 325 000 de locuinte din Statele Unite. Se estimeaza ca o singura asemenea termocentrala de 500 MW, alimentata cu carbune in conditii de captare si stocare geologica a 90% din carbon, va capta aproximativ patru milioane tone de dioxid de carbon pe an - aceeasi cantitate care ar fi atinsa daca s-ar elimina 615 000 automobile de pe soselele din Statele Unite.

Jeffrey Immelt, Presedinte si CEO al GE, si Lewis Gillies, Chief Executive Officer desemnat pentru noul joint venture al BP, Hydrogen Energy, au anuntat acordul de realizare a aliantei in cadrul Zilei Media dedicate conceptului GE ecomaginationSM “Green is Universal” (Verdele este Universal), concentrata asupra generatiei urmatoare de tehnologii ecologice si a unor parteneriate inovatoare in spiritul "ecomagination". Anuntul are la baza acordul preliminar incheiat de GE si BP in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri