Grupul Total SA, implicat intr-o lupta pentru a-si proteja investitiile in Iran, pe fondul presiunii venite din partea autoritatilor franceze ce doresc reducerea prezentei companiei in republica islamica, subliniaza rolul vital al Iranului pentru stabilitatea energetica europeana.
Presedintele grupului petrolier Total, Christophe de Margerie, a declarat pentru Reuters ca Iranul ar putea deveni o sursa importanta pentru noi surse de alimentare cu energie pentru Europa intr-o perioada in care continentul european devine din ce in ce mai ingrijorat de posibilele penurii de gaze naturale si de majorarea dependentei de Rusia.

De Margerie a declarat ca discutiile privind dezvoltarea campului South Pars au incetinit, insa a negat ca acest lucru a fost cauzat de apelul guvernului francez, care, in septembrie, a cerut o temperare a relatiilor cu Iranul, intr-o perioada in care puterile occidentale doresc sa forteze Iranul sa renunte la programul sau nuclear, anunta NewsIn.

"Mi-as dori sa am astazi un contract semnat privind campul South Pars, insa momentan acesta nu exista", a declarat responsabilul francez. "Uneori esti nevoit sa temperezi negocierile, insa ne vom pastra relatiile pe termen lung cu Iranul", a adaugat acesta.

"Poate putem face ceva privind furnizarea de energie catre Europa", a precizat De Margerie, speculand ca alimentarea cu resurse s-ar putea face traversand Turcia.

Franta si-a inasprit pozitia fata de programul nuclear iranian de cand Nicolas Sarkozy a devenit presedinte in luna mai, sustinand sanctiunile economice aplicate de comunitatea internationala asupra republicii islamice.

Pozitia lui De Margerie privind beneficiile unui parteneriat energetic cu Iranul vine pe fondul cresterii temerilor europene privind dependenta energetica de Rusia.

Total negociaza cu Iranul construirea primului terminal de export de gaze naturale lichefiate, Pars LNG. Teheranul a anuntat grupurile Total si Shell sa finalizeze acordurile cu Iranul pana in iunie 2008, sau giganticul proiect de gaze naturale South Pars va continua fara implicare acestora.

In ciuda presiunii venite din partea autoritatilor franceze si a Statelor Unite ale Americii, presedintele Total a afirmat saptamana trecuta ca grupul pe care il conduce intentioneaza sa isi desfasoare in continuare activitatile in Iran.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri