Siguranta pe care o confera moneda unica europeana, in special in plina criza, ar putea indemna mai multe tari sa grabeasca adoptarea euro, dar Romania s-ar putea confrunta si cu probleme tehnice de ordin birocratic, care ar putea impinge aderarea spre 2015, sustin analistii.
"In conditiile crizei internationale, monedele nationale din afara zonei euro au fost foarte volatile si au avut mult de suferit, ceea ce nu e de bun augur pentru economie. Euro, in schimb, e moneda de rezerve la nivel international, ceea ce ii confera o stabilitate sporita", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la festivitatea de premiere a CFA Romania.

El a adaugat ca, tari ca Polonia, Cehia si chiar Danemarca, ce nu aveau pana de curand un plan bine determinat pentru adoptarea euro, si-au schimbat atitudinea. Chiar si Italia, care voia sa iasa din zona euro, s-a razgandit si ii convine protectia umbrelei pe care i-o confera zona euro.

Drept urmare, adoptarea euro de catre tarile din afara zonei euro ar putea fi urgentata in perioada urmatoare, a concluzionat Dumitru.

Din contra, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, considera ca inrarea Romaniei in zona euro va fi amanata pana in 2015 sau chiar mai tarziu pentru ca "nu este posibil din punct de vedere tehnic, daca luam in calcul ca intrarea in ERM II in 2012 inseamna ca evaluarea pentru adoptarea monedei nu poate incepe mai devreme de 2013".

Chidesciuc a explicat ca evaluarea ar putea fi facuta in doua perioade din 2013. Astfel, daca aceasta ar avea loc in martie-aprilie 2013, "perioada de la intrarea in ERM II ar fi de numai un an si ceva", prea scurta pentru o evaluare pertinenta, iar daca s-ar face in noiembrie, "ar insemna ca ar ramane prea putin timp pentru implementarea masurilor necesare adoptarii monedei unice", in conditiile in care este si foarte multa birocratie."Un orizont plauzibil este 2015 sau mai tarziu", a conchis Chidesciuc.

Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei ERM II - anticamera zonei euro - in 2012. Masurile concrete de ordin economic ale executivului nu au fost, insa, mai deloc corelate cu cele ale bancii centrale, in aceasta directie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri