Parlamentul lituanian a aprobat marti un nou Guvern de centru-dreapta si un plan pentru a face fata crizei economice, care are ca scop contracararea unui deficit bugetar din ce in ce mai mare prin cresterea unor taxe si reducerea cheltuielilor.
Noul Guvern, condus de Andrius Kubilius, se va confrunta cu o recesiune economica. In plus, inchiderea unei centrale nucleare din perioada sovietica va antrena o crestere a preturilor pentru energie si va spori dependenta de Rusia in acest domeniu, transmite Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul si programul sau, care include planul pentru gestionarea crizei, a fost aprobat de 83 din totalul de 141 de parlamentari, in timp ce 45 au votat impotriva pachetului ori s-au abtinut.

Programul economic prevede o crestere a taxei pe valoarea (TVA) adaugata de la 18% la 19%, anularea majoritatii scutirilor de TVA si cresterea impozitului pe profit pentru companii, de la 15% la 20%. Planul prevede insa o reducere a impozitului pe venitul personal, de la 24% la 20%.

Noua coalitie de guvernare este condusa de conservatorii din Partidul Crestin-Democrat si include trei partide mai mici de centru-dreapta. Kubilius, noul premier lituanian, a declarat ca el si membrii viitorului sau cabinet vor inapoia bugetului 15% din salariile lor si si-a luat angajamentul sa reduca salariile din sectorul public cu 12%.

Kubilius i-a cerut partidului de opozitie Social-Democrat sa colaboreze cu Guvernul pentru ca Lituania sa ajunga la un deficit bugetar de 5%, adica peste limita de 3% admisa in zona euro, la care spera sa adere.

"Ne dorim ca Guvernul sa reuseasca, dar nu credem acest lucru (...). Planul anticriza ar putea provoca o criza si mai adanca", a declarat Zigmantas Balcytis, fostul ministru de finante social-democrat.

Pentru a ilustra problemele cu care se confrunta regiunea pe fondul crizei financiare mondiale, Kubilius l-a citat pe ministrul leton de finante, care a avertizat ca tara sa ar putea ramane fara fonduri pentru a plati pensiile si salariile, daca nu va primi credite internationale. "(Declaratia - n.red.) nu are ca scop sa provoace panica, ci sa ii ajute pe oameni sa-si dea seama de realitatea in care traim", a declarat Kubilius.

Letonia a fost nevoita sa ceara ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, dupa ce a intrat in recesiune economica si dupa ce a salvat a doua banca a tarii.

Totusi, Kubilius a exclus un ajutor FMI pentru Vilnius, spunand ca planul de gestionare a crizei este suficient pentru a face fata situatiei. Premierul considera ca Guvernul va trebui mai intai sa stabilizeze finantele publice pentru a recastiga increderea pietelor si a bancilor, care urmaresc situatia si au suspendat acordarea de credite.

Noul ministru de finante Algirdas Semeta a declarat ca Guvernul are ca obiectiv in 2009 un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 2,3%, nivelul estimat de fostul guvern de centru-stanga. Kubilius afirmase anterior ca Lituania va inregistra in 2009 o crestere negativa, de 1,5%.

Pentru a compensa deficitul, Guvernul intentioneaza sa vanda cele 10% din actiuni pe care le mai detine la rafinaria Mazeikiu Nafta, al carei proprietar majoritar este grupul petrolier polonez PKN Orlen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri