Comitetul de politica monetara, condus de guvernatorul Mervyn King, a redus dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 1,5%. Rezultatul a fost in linie cu estimarea medie facuta de 60 de economisti in cadrul unui sondaj Bloomberg.

"Ar putea avea loc o noua reducere de jumatate de punct procentual luna viitoare, avand in vedere ca datele raman negative", a declarat Ross Walker, economist in cadrul Royal Bank of Scotland.

"Vom vedea ca autoritatile vor recurge la o relaxare cantitativa, desi ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a hotari viitoarea masura", a subliniat acesta.

Bank of England s-ar putea alatura bancii centrale americane si bancii centrale a Japoniei, si sa-si extinda paleta de masuri economice pentru combaterea crizei.

Citeste si:

Potrivit estimarilor institutului Center for economics and business research (CEBR), de la sfarsitul lui decembrie 2008, economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% in 2009, marcand intrarea in cea mai severa recesiune din 1946.

Potrivit statisticilor nationale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat in al doilea trimestru si a scazut cu 0,5% in al cel de-al treilea, marcand prima scadere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anuntat in noiembrie 2008 un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul si investitiile, estimeaza o comprimare a PIB-ului intre 0,75% si 1,25%. Totusi, unii experti estimeaza o scadere a acestuia cu pana la 2,5%.