Premierul ucrainean Iulia Timosenko a solicitat oficial Rusiei un credit de 5 miliarde de dolari, a declarat vicepremierul rus care detine si functia de ministru de finante, Aleksei Kudrin, potrivit RIA Novosti.
"Am demarat consultari cu colegii nostri de la Ministerul de Finante al Ucrainei", a declarat Kudrin. "Deocamdata nu a fost luata nicio decizie in acest sens", a adaugat el.

Potrivit postului rus de televiziune Vesti, Kudrin a explicat ca Rusia nu poate negocia creditul pana cand atat Guvernul, cat si presedintele Ucrainei nu vor fi siguri de necesitatea acestuia, relateaza NewsIn.

Fondul Monetar International a blocat acordarea celei de-a doua transe a imprumutului agreat cu Ucraina. Din cei 16,5 miliarde de dolari, Kievul a primit, in noiembrie, 4,5 miliarde de dolari. Potrivit Vesti, Fondul Monetar International a blocat ce-a de a doua transa din cauza nerespectarii conditiilor programului de creditare. Pana in prezent nu a fost adoptata nicio lege care ar micsora deficitul bugetar al tarii.

In acest context, Ucraina a facut solicitarea catre Rusia de acordare a unui imprumut de 5 miliarde de dolari.

Presedintele Viktor Iuscenko nu este insa de acord cu demersul premierului Timosenko. Potrivit BBC, Secretariatul presedintelui ucrainean a spus ca, in cazul in care Ucraina ar face un imprumut la Moscova, s-ar putea trezi dependenta de Rusia nu doar energetic, dar si financiar. Mai mult, presedintele Iuscenko a acuzat-o pe Timosenko de tradarea intereselor nationale. "Cel mai greu este de a comenta din punct de vedere psihologico-moral ca, in fond, a fost incheiat un protocol secret Molotov-Ribbentrop, cand vine vorba de creditul de 5 miliarde dolari din partea Rusiei (catre Ucraina)", a declarat Iuscenko in cadrul sedintei Consiliului National de Securitate si Aparare de la Kiev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri