Scaderea investitiilor in petrol si gaze naturale va face ca sectorul sa nu poata acoperi cererea in momentul in care economia va incepe sa se redreseze, a declarat directorul executiv Gazprom, Aleksei Miller, citat de Reuters.
Nu exista garantii ca noile cresteri ale cererii de petrol vor fi sustinute de o crestere suficienta a investitiilor, a mai spus Miller, potrivit NewsIn.

Nimeni nu a rezolvat problema "deficitului de aprovizionare din 2012", ce ar putea aparea mai tarziu decat credeam , dar care va fi mai adanc.

"Acest lucru inseamna ca preturile ar putea depasi chiar nivelul de 250 dolari/baril prevazut acum un an", a spus Miller in cadrul unui discurs.

"Estimarile presupun ca reducerea programelor de cheltuieli de capital de catre marile companii petroliere, din cauza volatilitatii accentuate din piata, va diminua capacitatile de productie si aprovizionarea cu petrol a pietei in 3-5 ani", a declarat
Investitiile in exploatarea geologica si in productia de petrol si gaze vor scadea cu peste 20% in 2009, a spus acesta.

In cazul in care cheltuielile de capital nu vor fi reluate, previziunea de '150 dolari pe barilul de petrol in doua, trei zile', formulata de reprezentantii Arabiei Saudite, se va adeveri, a precizat Miller.

Directorul Gazprom a spus ca exista semnale ca pretul petrolului ar putea ajunge la 85 dolari/baril pana la sfarsitul lui 2009, in timp ce piata a estimat pentru 2010 un nivel de 100 dolari/baril.

In contextul in care costurile de dezvoltare sunt din ce in ce mai mari, investitiile in noile campuri de exploatare trebuie sa se ridice la circa 400 miliarde dolari anual, a spus Miller.

"Atat timp cat piata este extrem de volatila este absolut clar ca rezervele existente nu vor fi exploatate suficient de rapid pentru a satisface cererea prevazuta", a adaugat acesta.

Miller a mai spus ca sistemul de stabilire a preturilor in piata petroliera trebuie sa fie revizuit radical, in special de cand pretul petrolului reflecta tranzactiile financiare pe piata de capital.

Consumul mondial de petrol a scazut cu 0,6% in 2008, primul declin inregistrat din 1993, marcand si cea mai accentuata reducere din 1982, chiar daca productia a crescut cu 0,4%, la 81,8 miliarde barili pe zi, conform unui raport anual al grupului britanic British Petroleum.

Rezervele mondiale de petrol au scazut cu trei miliarde barili, la 1.258 miliarde barili, nivel suficient pentru a sustine un consum la ritmul actual timp de 42 de ani.

Scaderile rezervelor Rusiei, Norvegiei si Chinei nu au fost compensate in totalitate de noile descoperiri din Vietnam, India si Egipt.

Consumul in 2009, in care economia mondiala este afectata de recesiune, a scazut cu 420.000 barili pe zi, si cu 1,5 milioane barili in statele membre Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in special din cauza reducerii consumului in Statele Unite ale Americii cu 1,3 milioane barili pe zi.

China a inregistrat din nou cel mai ridicat nivel de crestere, de 260.000 barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri