Supraveghetorul pietei de capital din Statele Unite, Securities and Exchange Commission (SEC), investigheaza daca si alte mari institutii financiare de pe Wall Street si-au indus in eroare investitorii prin produse financiare legate de credite ipotecare, relateaza Wall Street Journal (WSJ).
Anuntul facut de SEC, care a acuzat banca Goldman Sachs ca a inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime", a atras atentia asupra faptului ca, in urma cu cativa ani, in perioada in care piata ipotecara a inceput sa se clatine, unele institutii financiare mari au creat produse care permiteau unor clienti cheie, precum fondurile de hedging, sa mizeze pe o cadere brusca a pietei ipotecare, anunta NewsIn.

Printre bancile care au creat produse de acest gen se afla Deutsche Bank, UBS si Merrill Lynch, detinuta in prezent de Bank of America. Publicatia financiara precizeaza, insa, ca nu se stie inca ce produse sunt investigate de SEC.

Cazurile investigate de SEC ar putea arata daca bancile si-au indus in eroare investitorii, si nu numai daca afacerile au avantajat unii clienti in detrimentul altora. Afacerile au generat comisioane totale de circa 1 miliard dolari pentru aceste banci, potrivit traderilor, in timp ce investitorii care le-au cumparat au inregistrat pierderi masive, mentioneaza WSJ.

In cazul Goldman Sachs, SEC reproseaza bancii ca nu a furnizat investitorilor "informatii vitale" asupra unui produs de tip CDO, numit numit Abacus.

Printre aceste informatii figureaza faptul ca un administrator important de fonduri speculative, Paulson & Co, era implicat in alegerea actiunilor incluse in portofoliul Abacus si ca, in plus, deschisese o pozitie de vanzare pe produsul structurat al Goldman Sachs, mizand astfel pe scaderea valorii acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri