Scrisoarea de garantie bancara este una din garantiile frecvent intalnite, oferite de banci clientilor lor angajati in raporturi contractuale cu diferiti parteneri de afaceri.
Noul Cod Civil, in vigoare de la 1 octombrie 2011, reglementeaza in mod expres scrisoarea de garantie printre garantiile personale, la capitolul “Garantiile autonome”.

Prin scrisoarea de garantie bancara banca se obliga, in mod irevocabil si neconditionat, la solicitarea clientului sau (ordonatorul), sa plateasca o anumita suma de bani unui tert (beneficiarul), in garantarea unei obligatii contractuale preexistente a ordonatorului fata de beneficiar.

Banca este obligata sa plateasca la prima si simpla cerere a beneficiarului, fara alte formalitati, daca aceasta este in concordanta cu termenii scrisorii de garantie (banca va examina acest aspect cu o atentie rezonabila, pentru a proteja interesele ordonatorului, care este clientul sau). Prin cerere, este suficient ca beneficiarul sa arate ca ordonatorul si-a incalcat obligatiile asumate prin contract, pentru garantarea carora a fost emisa scrisoarea de garantie.

Se mai pot prevedea anumite conditii de executare a scrisorii, cum ar fi prezentarea unor documente indicate in mod expres in cuprinsul sau – conditie pe care banca trebuie sa o verifice la primirea cererii de plata.

La primirea cererii banca nu poate refuza plata invocind exceptii intemeiate pe raportul obligational dintre ordonator si beneficiar, nefiind in masura sa faca investigatii si aprecieri in aceasta privinta. De aici caracterul independent al acestui tip de garantie, a carei executare nu depinde de contractul fundamental.

Singura situatie in care poate refuza executarea scrisorii de garantie este in cazul unei fraude vadite sau a abuzului manifest din partea beneficiarului (spre exemplu, acesta prezinta bancii documente false, cere executarea dupa expirarea scrisorii sau banca are cunostinta de faptul ca suma s-a achitat deja de catre o alta banca).

In cazul in care scrisoarea de garantie este executata fara temei legitim, cu rea credinta din partea beneficiarului, ordonatorul poate solicita in instanta restituirea sumei, facand dovada ca nu erau indeplinite conditiile pentru executare (spre exemplu, obligatiile pentru garantarea carora a fost emisa scrisoarea au fost indeplinite).

In urma executarii scrisorii de garantie, banca are dreptul de a recupera de la ordonator suma platita beneficiarului. In unele situatii, suma aferenta scrisorii de garantie apartine chiar ordonatorului (fiind in contul acestuia, insa la dispozitia bancii) sau, alteori, banca solicita ordonatorului o contra-garantie, pentru a-si acoperi riscul asumat (ex. ipotecarea unui imobil proprietatea ordonatorului).

Scrisoarea de garantie poate fi executata doar in termenul de valabilitate (mentionat in cuprinsul sau) si in limita sumei pentru care a fost emisa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri