Valoarea fuziunilor si achizitiilor inregistrate anul trecut s-a cifrat la 2.200 miliarde de dolari, in scadere cu 8,7%, insa analistii considera ca anul 2013 ar putea aduce revenirea, transmite Bloomberg.
Astfel, dupa 5 ani de crestere slaba sau inexistenta, concedieri, reduceri salariale si critici dure din partea publicului larg si politicienilor, bancherii care se ocupa de investitii se pregatesc sa revina in forta, informeaza Mediafax.

Analistii considera ca datele economice si evolutia pietelor anunta revigorarea pe zona fuziunilor, achizitiilor si emisiunilor de capital in acest an.

Cu toate acestea, bancherii sunt prudenti si ofera prognoze defensive, potrivit Bloomberg Markets.

"Ezit sa fiu cel care spune ca 2013 va fi acel an, deoarece sunt sanse sa nu fie asa. Dar cred ca suntem destul de aproape de o schimbare", comenteaza Chrstian Meissner, seful departamentului de corporate and investment banking la Bank of America.
Valoarea fuziunilor si achizitiilor a scazut puternic in ultimii 5 ani, dupa ce a atins varful istoric de 4.100 miliarde de dolari in 2007, potrivit datelro Bloomberg.

Anul trecut investitorii au fost descurajati de deteriorarea perspectivelor de crestere economica ale marilor economii emergenet.
JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana, a luat titlul de cea mai mare banca de investitii in 2012, dupa valoarea comisioanelor incasate, potrivit unui top realizat de Bloomberg. Banca a obtinut comisioane de 3,97 miliarde de dolari anul trecut ca intermediar de tranzactii cu actiuni ale companiilor si de emisiuni de obligatiuni, in urcare cu 24,8%. Goldman Sachs a coborat pana pe pozitia a doua.

Valoarea comisioanelor incasate anul trecut de bancile de investitii pentru fuziuni, achizitii, emisiuni de actiuni si emisiuni de obligatiuni au crescut cu 3,7%, la 50,9 miliarde de dolari, datorita activitatii intense in zona refinantarii datoriilor.

Piata a inghetat dupa listarea Facebook la bursa, inconjurata de controverse legate de organizare, desfasurare si scaderea pretului actiunilor.

La nivel mondial, companiile detineau la 30 septembrie 2012 rezerve cash de 1.500 miliarde de doalri, potrivit datelor JPMorgan Chase. Pietele sunt lichide si stabile, iar investitorii cauta active cu randament ridicat.

"Daca te iei dupa statistici, in privinta indicatorilor care favorizeaza activitatea de fuziuni si achizitii, ai crede ca piata este foarte ocupata. Dar nu este. Multi executivi prefera sa astepte pana cand va scadea riscul sistemic", spune Meissner de la Bank of America.

Bank of America Merrill Lynch se gaseste pe locul 5 in topul bancilor de investitii dupa veniturile de anul trecut, cu 3,16 miliarde de dolari din comisioane.

Anul 2013 a inceput cu doua tranzactii mamut puse la cale de miliardarii Warren Buffett si Michael Dell.

Dell si fondul de capital privat Silver Lake Management au convenit la inceputul lunii februarie sa delisteze producatorul de computere Dell intr-o tranzactie de 24,4 miliarde de dolari. O saptamana mai tarziu, Buffett a anuntat ca va cumpara producatorul de ketchup H.J. Heinz pentru 23 miliarde de dolari, in parteneriat cu miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann.

Tot in februarie, compania-mama a American Airlines, AMR Corp., a anuntat fuziunea cu US Airways Group, iar Liberty Global s-a hotarat sa preia grupul britanic Virgin Media pentru 23,3 miliarde de dolari, cea mai mare tranzactie media din ultimii 5 ani.

Astfel, valoarea totala a tranzactiilor anuntate pana la 15 februarie se cifreaza la 288,2 miliarde de doalri, fata de 246,6 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri