Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Parlament pentru urmarirea penala a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii, si senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, in dosarul "Gala Bute", in care sunt suspectati de fapte de coruptie.

Directia Nationala Anticoruptie arata, in cererea de avizare a urmaririi penale a deputatului Elenei Udrea, ca aceasta este suspectata de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, potrivit Mediafax.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a transmis, luni, procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Elena Gabriela Udrea, care in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele a indeplinit functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a precizat DNA, intr-un comunicat de presa.

"Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012", potrivit DNA. De asemenea, seful DNA a a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Ion Ariton, care in perioada in care ar fi savarsit faptele era ministru al Economiei.

Ariton este suspectat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. "In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute", a precizat DNA.

Cererile de avizare a urmaririi penale a fostii ministri Elena Udrea (PMP) si Ion Ariton (PDL) au fost formulate in cadrul dosarului "Gala Bute", in care luni anchetatorii fac 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute".

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca se fac perchezitii la fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, la primarul din Lupeni - Hunedoara, Cornel Resmerita, la Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, la Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT si la omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA.

Opt persoane vor fi duse la audieri la sediul central al DNA, printre care si Obreja, Lungu, Gardean si Resmerita. Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, in dosarul "Gala Bute" sunt noi infractiuni de coruptie care vizeaza fosti angajati ai Ministerului Dezvoltarii din perioada in care institutia a fost condusa de Elena Udrea. Anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi fraudat fondurile Ministerului Dezvoltarii, in perioada mandatului Elenei Udrea, pentru a fi trecute in patrimoniul lui Rudel Obreja si pentru ca acesta sa obtina un credit de la BRD.

Omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA, este suspectat ca a transferat in contul SC Europlus Computers SRL sumele de 900.000 de lei, la 28 decembrie 2011 si 2,1 milioane de lei, la 29 decembrie 2011. "Pentru a justifica aceste plati, intre cele doua societati comerciale s-a incheiat un contract de publicitate avand ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau sa fie organizate de Oreja Rudel", se arata in documentele citate.

Anchetatorii fac perchezitii si la mai multe firme, printre care SC Termogaz Company din Hateg, judetul Hunedoara, SC Rogard Coom Impex SRL din Hateg, SC Consmin SA din Petrosani si Last Time Studio SRL din Campina, au precizat sursele judiciare. Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza se fac cercetari care vizeaza savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri europene.

In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a sesizat DNA, in aprilie 2012, in legatura cu posibile acte de coruptie si alte fapte penale comise in principal de Rudel Obreja, in contextul organizarii galei "Campion pentru Romania".

In nota de control intocmita de inspectorii DLAF si inaintata DNA, document obtinut de MEDIAFAX, a fost descris modul in care Rudel Obreja, atunci presedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea galei de box "Campion pentru Romania" unei firme care ii apartinea tot lui. In baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obtinut, prin negociere directa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, avand ca obiect "Promovarea brandului turistic al Romaniei". Valoarea a fost stabilita in baza unui studiu intocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "si-a insusit-o".

DLAF a ajuns la concluzia ca MDRT a incheiat contractul cu firma lui Obreja in baza exclusivitatii pe care aceasta o primise de la Federatia de Box condusa tot de el. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului arata, in aprilie 2012, ca sesizarile DLAF catre DNA se refera strict la activitatea societatii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri