Un numar de 15 persoane retinute, miercuri, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani in care este implicata frma Romprest vor fi prezetati, joi, Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventiva, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit reprezentantilor DIICOT Ploiesti, procurorii care ancheteaza dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani in care este implicata societatea comerciala Romprest si care miercuri au facut descinderi in mai multe judete au retinut 15 suspecti in acest caz, transmite corespondentul Mediafax.

Acestia vor fi prezentati, joi,Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventiva. Tot joi, procurorii DIICOT Ploiesti vor cere magistratilor Tribunalului Prahova emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele omului de afaceri Florian Walter, suspectat ca a initiat si coordonat grupul infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare de bani, operatiuni financiare in care este implicata SC Compania Romprest Service SA, alaturi de alte societati comerciale, intre care unele considerate firme-fantoma.

In acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat si pe unul dintre finantatorii clubului de fotbal Petrolul Ploiesti Nicolae Capra, care are calitatea de suspect in acest dosar si este arestat preventiv intr-un alt dosar de evaziune fiscala instrumentat tot de DIICOT.

Sotia lui Nicolae Capra, Cristina Capra, administrator al uneia dintre firmele implicate in dosar, a fost audiata ca martor. In cursul zilei de joi, judecatorii de la Tribunalul Prahova se vor pronunta cu privire la propunerea DIICOT de arestare preventiva acelor 15 suspecti si de emitere a mandatului de arestare in lipsa pe numele lui Florian Walter.

Liderul gruparii de evaziune si spalare de bani, Florian Walter, nu a fost gasit de anchetatori la perchezitiile facute miercuri la Romprest si la locuintele suspectilor, dar sunt indicii ca este in tara, fiind dat in consemn la frontiera. Procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat ca, in urma celor 27 de perchezitii facute in aceasta cauza, vor fi duse la audieri 50 de persoane.

"Liderul gruparii se sustrage urmaririi penale, sunt indicii ca este in tara si oricum ne-am luat masurile necesare sa ramana in tara, oriunde s-ar afla. A fost dat in consemn", a precizat Giorgiana Hosu.

Anchetatorii au dispus si masuri asiguratorii pe bunuri mobile si imobile, precum si pe conturi ale suspectilor. Seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Claudiu Cucu, a declarat ca acesta este un caz inceput in noiembrie 2012, in care prejudiciul este foarte mare.

Claudiu Cucu a precizat ca perchezitiile nu au fost incheiate, pana in prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, in mai multe valute. In actiune au fost implicati 120 de politisti si 65 de autoturisme, fiind sprijiniti de Jandarmeria Bucuresti. Anchetatorii au cooperat in acest caz cu Directia Generala Antifrauda si Serviciul Roman de Informatii.

Perchezitiile au loc la mai multe firme, intre care societatea de salubrizare Romprest, si la locuintele suspectilor, in Bucuresti si in judetele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brasov si Braila. Omul de afaceri Florian Walter, care controleaza firma de salubrizare Romprest, pus sub urmarire penala in acest dosar, ar fi trebuit sa fie dus la audieri, la DIICOT Ploiesti, insa acesta nu a fost gasit de anchetatori.

Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmarire penala, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaratii in fata anchetatorilor si peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmarire penala.

Cum se plimba sacosa cu bani la Romprest

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, printre persoanele urmarite penal in acest dosar sunt si Nicolae Capra, unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, trimis in judecata de DIICOT intr-un alt dosar de evaziune fiscala, si sotia acestuia, Cristina Capra. Sursele citate au precizat ca, in perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteaza modul in care Romprest angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale.

Anchetatori au stabilit ca mare parte dintre angajatii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica si a deduce banii platiti muncitorilor, Romprest incheia contracte cu alte firme, care la randul lor incheiau contracte cu alte societati, pana se ajungea la "un esalon patru". "Esalonul patru din aceste firme trimitea forta de munca catre Romprest pe hartie. Odata ce primea factura de intrare, Romprest urma sa plateasca. Si atunci esalonul unu, adica Romprest, platea catre esalonul doi, doi catre trei si firmele din esalonul trei plateau catre esalonul patru. Si atunci firmele din esalonul patru scoteau banii la sacosa, invocand achizitii de fier sau alte tranzactii comerciale si banii se intorceau la negru, cu sacosa, la esalonul unu, adica la Romprest. Cam acesta e mecanismul", au declarat surse din randul anchetatorilor.

Sursele citate mai spun ca in acest lant comercial fictiv erau folositi oameni de incredere ai lui Florian Walter, care fie gaseau administratori de firme dispusi sa intre in acest lant comercial, fie infiintau firme in acest scop pe numele unor persoane dispuse sa aiba calitatea de administrator in acte, in realitate firmele fiind controlate de apropiatii lui Walter. In acest lant comercial au fost folositi administratori de firme cetateni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate in lantul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, si de sotia acestuia, Cristina Capra. Conform anchetatorilor, relatiile comerciale dintre firmele lui Capra si cea a lui Walter nu au legatura cu forta de munca folosita de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumparat, fictiv, cateva mii de tone de clorura de sodiu de la o firma administrata de Cristina Capra, care achizitionase, tot doar in acte, clorura de sodiu de la firma sotului ei, Nicolae Capra, care o cumparase, la randul sau, de alta firma controlata tot de el. Scopul tranzactiei ar fi fost acela de a raporta in contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Prejudiciul produs bugetului de stat este in valoare totala de 4,5 milioane de euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusa procesului de reciclare, potrivit unui comunicat de presa al DIICOT.

Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro.Directia Generala Antifrauda Fiscala a precizat ca societatea Romprest Service SA a fost verificata in perioada 20 august - 11 decembrie 2014. Astfel, au fost facute 16 actiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul in care au fost respectate prevederile legislatiei fiscale si contabile de catre Romprest raportat la relatiile comerciale desfasurate cu societatile LA Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL si Euro Grup SRL, in anii 2012 - 2014, respectiv lanturile comerciale Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - JIF SRL - Euro Grup SRL - Compania Romprest Service SA si Tanasescu Farm SRL - Coresio Euroinvest SRL - Bryana Euro Invest SRL - Euro Grup SRL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri