Uniunea Europeana si Statele Unite au stabilit la inceputul anului un nou cadru pentru fluxurile transatlantice de date denumit ”Privacy Shield”, iar Comisia Europeana intentioneaza sa-l aprobe in luna iunie, urmand ca acesta sa intre imediat in vigoare.

Mecanismul va reglementa modul in care autoritatile americane, in special serviciile de securitate, vor avea acces la datele cu caracter personal ale cetatenilor europeni stocate in Statele Unite de companii care le obtin de la utilizatori, precum Facebook, Google sau Twitter. Noul cadru a fost criticat pentru exceptii care vor permite in continuare supravegherea in masa.

Mai multe organisme, inclusiv autoritatile de reglementare din statele membre, furnizeaza opinii executivului comunitar, insa rolul acestora este doar consultativ. Chiar daca decizia privind implementarea Privacy Shield tine doar de Comisia Europeana, oponentii acestui nou mecanism ar putea apela la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Scutul privind protectia vietii private vine la scurt timp dupa ce in octombrie 2015 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat mecanismul ce a reglementat in ultimul deceniu sfera de siguranta - si anume Safe Harbour. Curtea a considerat ca Safe Harbour trebuie revizuit deoarece conform legislatiei Uniunii Europene, nu asigura in practica un nivel suficient de protectie a datelor in fata agentiilor de informatii.

"Practic noul mecanism va avea ca scop protejarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni si garantarea securitatii juridice a acestora de catre companiile americane, atunci cand datele cu caracter personal ale acestora sunt transferate catre SUA", explica Luisa Mendez-Guzman, avocat McGregor & Partners.

Datele cu caracter personal reprezinta orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila, precum numele, adresa, data de nastere, CNP, functia, adresa de e-mail etc. Informatii si date privind starea de sanatate a pacientilor colectate in scopul dezvoltarii si cercetarii unor noi progrese terapeutice si medicale, precum si informatiile colectate de aplicatii inteligente care masoara numarul pasilor parcursi intr-o zi sau numarul caloriilor consumate de o persoana reprezinta, de asemenea, informatii de interes ce fac parte din fluxul transatlantic de date, si pe care noul mecanism le va proteja.

“Fluxurile transatlantice de date sunt o realitate contemporana ireversibila, iar datele cu caracter personal sunt colectate, transmise si utilizate in diverse domenii. Fara aceste fluxuri transatlantice tehnologia, comunicatiile, siguranta nationala precum si multe alte domenii nu ar mai putea functiona la fel. Privacy Shield se doreste a fi efectiv un "scut" care apara viata privata a cetatenilor europeni, nascut din necesitatea de a impune niste limite si conditionari autoritatilor ce utilizeaza datele cu caracter personal, in vederea respectarii vietii private a cetatenilor europeni", afirma avocatul McGregor & Partners.

Privacy Shield va include urmatoarele elemente

  • Obligatii stricte pentru companiile americane care prelucreaza datele cu caracter personal ale europenilor. Departamentul SUA pentru Comert si Comisia Federala pentru Comert vor garanta ca, acele companii americane care manipuleaza date privind resursele umane din Europa, se vor conforma cu deciziile autoritatilor europene pentru protectia datelor.
  • Garantii clare si obligatii de transparenta privind accesul guvernului SUA la datele cu caracter personal ale europenilor. Pentru prima data cu ocazia dezvoltarii mecanismului Privacy Shield, SUA a oferit in scris garantii Uniunii Europene cu privire la limitarile si conditionarile accesului autoritatilor publice americane la datele europenilor. SUA va colabora si se va consulta cu autoritatile europene de protectie a datelor si va trebui sa isi ia angajamente potrivit carora, posibilitatile prevazute de legislatia SUA privind accesul autoritatilor publice la datele cu caracter personal transferate in temeiul noului cadru creat de Privacy Shield vor face obiectul unor limitari, conditionari si controale foarte bine definite.
  • Protectia efectiva a drepturilor cetatenilor din Uniunea Europeana, care dispun de diverse cai de atac. Orice cetatean european a carui date cu caracter personal au fost utilizate necorespunzator chiar si sub incidenta mecanismului Safe Harbour, va beneficia de mai multe cai de atac accesibile.

Potrivit portalului PCWorld, autoritatile de reglementare ale statelor membre au transmis recent catre Comisia Europeana ca, desi Privacy Shield este un mecanism mai bun decat predecesorul sau, trebuie imbunatatit astfel incat sa asigure pentru datele personale ale europenilor transferate in SUA un nivel de protectie similar cu cel din Uniunea Europeana.

Inainte de a lua decizia finala de a implementa Privacy Shield, Comisia Europeana asteapta opinia unui alt grup, format din reprezentanti ai statelor membre, care s-au exprimat in linii mari in favoarea noului aranjament. Reprezentantii statelor din Uniunea Europeana se vor intalni pe 29 aprilie si 19 mai, urmand sa transmita ulterior o opinie Comisiei Europene.

Sursa foto: wk1003mike/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri