De ce sa mergem in Tenerife

De ce sa mergem in Tenerife

Am zabovit un pic asupra deciziei cu privire la urmatoarea vacanta, pentru ca optiunile erau numeroase si foarte diversificate. M-am gandit la targurile de Craciun din marile capitale, la magia arhitecturii multiseculare, imbracate in lumini de sarbatoare, mai apoi la statiunile de schi in Alpi, cu parfumul lor etern de scortisoara si mere coapte.

Intr-un final, destinatia care m-a convins pentru urmatoarea vacanta este Tenerife, "insula primaverii vesnice", cum au numit-o ghidurile turistice si revistele de specialitate. Am ales Tenerife si datorita perioadei – sfarsitul de an sau inceputul anului 2015 – cand este, oarecum, extra-sezon si sper sa traiesc o experienta autentica, nealterata de fluxul de turisti specific lunilor calde. Ma gandesc la o saptamana sau chiar doua, daca agenda imi permite.

Ce sa nu ratam in Tenerife

Ce sa nu ratam in Tenerife

Tenerife este o optiune excelenta pentru iubitorii de natura, pentru ca imbina in mod unic peisajele vulcanice, date de impresionantul Teide, cu ai sai peste 3.700 m altitudine, exotismul florei si faunei unui Parc National clasificat in Patrimoniul Umanitatii de catre UNESCO si relaxarea paradisiaca oferita de numeroasele plaje.

Sigur nu voi rata capitala, Santa Cruz de Tenerife (foto) si mai ales San Cristobal de la Laguna, singurul oras din insulele Canare catalogat de UNESCO drept Partimoniu al Umanitatii. Imi voi indrepta atentia cu precadere asupra locurilor mai putin aglomerate, cum ar fi Caserio de Masca, un ‘sat agroturistic’ izolat, marginit de unele dintre cele mai adanci prapastii si de peisaje care iti taie rasuflarea. Datorita accesibilitatii reduse de-a lungul timpului, interiorul insulei rezerva turistilor curiosi multe astfel de perle aproape neatinse de civilizatia contemporana.

Am mentionat deja ca plaja nu este primul obiectiv, dar nu voi rata cateva dintre cele mai interesante destinatii ale insulei. Desigur, selectia este una personala si aici mentionez, pe primul loc, plaja El Bolullo, cu nisipul sau vulcanic, aproape negru. Drumul pana la ea este relativ dificil, traversand o plantatie de banani si coborand apoi pe o serie de trepte, dar sper ca asta sa imi asigure cateva ore tihnite, departe de zumzetul statiunilor si al arterelor comerciale. Alte plaje care mi-au atras atentia sunt Medano, paradisul windsurferilor, dar si cea mai lunga plaja a insulei si nu in ultimul rand, Las Teresitas, descrisa drept cea mai moderna plaja. Ultima prezinta avantajul de a fi situata in apropierea satului de pescari San Andres, despre care se spune ca este locul ideal pentru a incerca bucataria traditionala a insulelor Canare.

Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Trei lucruri specifice destinatiei pe care le veti face in Tenerife

Trei lucruri specifice destinatiei pe care le veti face in Tenerife

Prima activitate pe lista mea este o plimbare cu telecabina pana aproape de culmea vulcanului Teide, la 3.500 m altitudine. Am inteles ca turistii se pot inscrie inclusiv pentru un permis de vizitare a varfului, urmand ca restul itinerariului sa fie parcurs pe jos. Daca nu e prea din scurt, voi incerca sa il obtin.

O excursie pe ocean este sigur in program. Am citit despre coasta Los Cristianos, in sudul insulei Tenerife, ca este unul dintre locurile foarte rare din lume unde balenele si delfinii pot fi vazuti in habitatul lor natural, iar probabilitatea de a-i observa este de aproape de 100%.

Nicio vacanta nu este completa fara desfatari culinare, iar bucataria canara are cateva delicii aparte. Din cate am auzit, sunt de referinta platourile specifice cu peste si fructe de mare cu garnitura de "patas arrugadas" si "mojo" - cartofi noi, fierti in apa sarata si lasati sa se coaca pana la deshidratare, acoperiti apoi de un sos rosu autohton. Mmmm!

Sursa foto: Vulcanul Teide/Shutterstock.com

Ce nu ati facut pana acum ca turist si veti face cu siguranta in urmatorul concediu

Ce nu ati facut pana acum ca turist si veti face cu siguranta in urmatorul concediu

In fiecare vacanta imi propun sa incerc lucruri noi. Desigur, este minunat sa te relaxezi, dar evadarea din cotidian este si pentru a ne expune unor experiente inedite, care ne permit sa ne cunoastem mai bine si sa evoluam. Probabil ca la intoarcere as putea sa va spun cu certitudine ce am facut pentru prima data.

Sa admir oceanul de la peste 3.500 m altitudine ar putea fi premiera absoluta a acestei calatorii, dar sper sa am parte si de alte experiente noi.

Sursa foto: Tenerife/Shutterstock.com

Ponturi pentru turisti: Tineti cont de recomandarile prietenilor!

Ponturi pentru turisti: Tineti cont de recomandarile prietenilor!

Cel mai mult tin cont de recomandarile prietenilor care au vizitat, pentru ca stiu ca avem repere comune si am incredere in aprecierile lor. Alta sursa de informatii valoroase sunt revistele si portalurile de specialitate – mentionand aici Conde Nast Traveller, ce imi ofera sugestii valoroase, nu doar din punct de vedere al obiectivelor de vizitat si al povestii acestora, ci mai ales al stilului de viata si al acelor aspecte ce transforma fiecare calatorie intr-o experienta unica.

In ultimii ani, am inceput sa urmaresc cativa bloggeri specializati pe lifestyle si calatorii si mi se intampla sa ma inspir din relatarile lor atunci cand aleg o destinatie sau cand in pregaresc itinerariul. Chiar de curand am admirat pe Instagram fascinanta aventura a Ovidiu Muresanu – The Stories of O – pe plajele din Tenerife si m-am convins ca e o destinatie potrivita indiferent de sezon.

Sursa foto: Garachico, Tenerife/Shutterstock.com

Destinatia in care visati sa ajungeti

Destinatia in care visati sa ajungeti

Pentru ca am vorbit despre locuri paradisiace de pe coasta Atalnticului, Madeira este si ea pe lista mea cu destinatii de vizitat in urmatorii ani, cu atat mai mult cu cat a fost desemnata pentru al doilea an consecutiv cea mai frumoasa insula din Europa.

A mai fi, desigur, nenumarate de alte obiective de vazut, atat in Romania cat si peste hotare. Cred ca suntem o generatie binecuvantata, pentru ca avem atat posibilitatea cat si resursele sa exploram lumea si sa ne largim orizonturile. Lucrand de peste 11 ani in domeniul hotelier, traiesc o mare satisfactie sa vad din ce in ce mai multi tineri alegand calatoriile ca mod de viata. Mobilitatea foarte mare, atat in plan personal, cat si in plan profesional, este, poate, cea mai mare cucerire a generatiei Y.

Mi-ar placea sa imi acord ragazul, daca nu pentru o saptamana, macar pentru cateva zile, sa vizitez din nou Bucurestiul, sa revad muzeele, sa cutreier parcurile. De pe 17 noiembrie, cand s-a deschis hotelul Mercure, am fost deja gazda a numeroase grupuri de turisti, atat straini cat si autohtoni. Cand le zaresc chipurile pline de entuziasm, la finalul unei zile de plimbare, imi amintesc cu nostalgie de anii de studentie, cand orasul era terenul meu de joaca si fiecare zi, o noua aventura.

Sursa foto: Madeira/Shutterstock.com

Sursa foto: Tenerife/Shutterstock.com