Reclama la TV va fi mai scumpa in acest an, iar posturile de nisa vor castiga in importanta
Pentru ca o reclama sa le fie vazuta de aproximativ 110.000 de telespectatori, clientii vor scoate din buzunar cu 30-50% mai mult decat anul trecut. Pretul variaza in functie de audienta si specificul posturilor de televiziune.

In ultimele luni ale anului, spatiile de publicitate ale posturilor TV au fost pline pana la refuz. Statiile au fost sold-out, cum se spune in industria de media. O situatie care, afirma reprezentantii posturilor TV, se va repeta si in acest an, chiar daca pretul publicitatii va fi cu mult peste cel de anul trecut.

Televiziunea a ramas, timp de ani buni, cel mai ieftin si mai eficient mediu. Ne dorim o crestere intre 40 si 50% pentru acest an. E posibil ca piata sa impinga preturile spre pragul de jos, dar vom fi mult mai atenti la diferentierile sezoniere, pe sloturi orare si pe tot ce inseamna programe premium. De exemplu, pentru Divertis, un client trebuie sa plateasca mai mult decat in alta emisiune, explica Laurentiu Ionete, vicepresedinte marketing si vanzari la Antena 1. Explicatia cresterii: cererea depaseste oferta, spatiile publicitare fiind pline in ultimele luni ale anului trecut, iar pretul pentru ca un mesaj sa ajunga la o mie de cititori este inca mic (2-3 euro). Prin urmare, un GRP (punct de audienta, care insumeaza circa 110.000 persoane) va fi mai scump.

Canalele MediaPro ProTV, Acasa TV, ProCinema vor creste tarifele cu aproximativ 50%. Zoe Erguvieanu, director vanzari Media Pro International, adauga la motive alinierea la preturile tarilor din jur si noile norme privind plasarea publicitatii la intervale de 45 de minute, fata de 20 de minute. Splendid Media, regia care vinde spatiile publicitare ale postului public, estimeaza un cost mediu al punctului de audienta de 160 de euro la TVR1, cu peste 50% mai mult decat anul trecut. Pe langa supraaglomerarea de anul trecut, Radu Budes, managing partner Splendid Media, motiveaza prin avantajul pe care il are TVR prin acoperirea teritoriala. Studii recente de masurare a calitatii vietii ne arata ca nivelul de consum al locuitorilor din mediul rural se imbunatateste, spune Budes.

Ce efect va avea majorarea tarifelor TV? Laurentiu Ionete estimeaza ca, anul acesta, va creste importanta posturilor de nisa, care vor castiga daca isi vor vinde eficient spatiile publicitare. Initial, posturile de nisa au vandut mai ieftin decat generalistele. Clientii au folosit acest argument ca mijloc de presiune la adresa televiziunilor mari, dar cred ca si posturile de nisa vor putea sa creasca tarifele anul acesta, considera Ionete.

Un alt efect ar putea fi iesirea de pe TV a clientilor cu bugete foarte mici. Este greu de crezut ca un client mare poate renunta la TV. Pot aparea reasezari de bugete ca pondere intre statiile TV, si deja se intampla, afirma Zoe Erguvieanu. O parte a clientilor va redirectiona bugete catre alte medii, in defavoarea televiziunii, in timp ce alta parte, usor mai consistenta, va aduce bani din aceste medii, pentru a cumpara un numar de GRP-uri apropiat de ceea ce au avut in 2005, estimeaza ea.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22768&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri