In vremuri de criza, cu scandaluri, fraude si prabusiri ale gigantilor financiari, increderea investitorilor in pietele de capital poate scadea foarte mult. De aceea, este foarte important sa fie pastrata o viziune realista asupra burselor. Astfel, site-ul Investopedia.com prezinta cele mai importante 5 mituri despre aceste piete, in incercarea de a le combate.
1. Investitia in actiuni este ca un pariu

Aceasta conceptie este una din principala cauza a excluderii pietei de capital din paleta investitionala.

Pentru a face diferenta, trebuie intelese principiile de baza ale investitiei in actiuni. Astfel, prin cumpararea de titluri, investitorul devine actionar al companiei, primind o parte din profitul pe care aceasta il genereaza (proportionala cu procentul detinut).

Din pacate, de multe ori investitorii uita acest aspect al detinerii de actiuni, perefrand sa le considere simple obiecte ale tranzactiilor. In pietele de actiuni, investitorii incearca in mod constant sa stabileasca profitul pe care il vor primi actionarii, motiv pentru care pretul titlului fluctueaza. Intotdeauna perspectivele asupra business-ului si potentialele castiguri sunt in continua schimbare.

Stabilirea valorii unei companii nu este usoara. Sunt foarte multe variabile implicate in calcul care pot influenta pe termen scurt pretul actiunii. Oricum, pe termen lung, valorile companiei sunt legate strans de profitul pe care il va afisa. Chiar daca, la un moment dat, desi compania nu are o cifra de afaceri foarte buna, ea poate supravietui datorita asteptarilor pozitive, investitorii vor analiza si vor decide care e cel mai bun pret, raportat la valoarea reala.

In schimb, pariul este un joc in care cineva pierde, pentru ca altcineva castiga. Nu exista o valoare, o estimare, o analiza. De aceea, nu trebuie create confuzii intre a investi si a paria.

2. Piata de capital este un loc exclusivist, unde au acces numai brokerii si oamenii bogati

Foarte multi specialisti financiari pretind ca pot anticipa orice miscare a pietei. In realitate, aproape fiecare studiu facut pe acest subiect a demonstrat ca majoritatea previziunilor s-au dovedit a fi false.

In ultima perioada insa, folosirea masiva a internetului a determinat o deschidere foarte mare a informatiilor catre public. Toate datele de analiza, care pana acum erau disponibile doar brokerilor, sunt folosite de orice investitor.

In ultima perioada, investitorii de retail sunt mai avantajati fata de cei institutionali, pentru ca pot sa isi construiasca liber portofoliul si orizontul de timp. Marile fonduri de investitii sunt sub presiune, din cauza randamentelor mari pe care trebuie sa afiseze la fiecare sfarsit de trimestru. Astfel, performantele lor sunt uneori oprite de faptul ca nu pot investi in actiuni cu potential pe termen lung.

3. O actiune cu deprecieri imense va incepe sa si creasca

In jargonul financiar american, “fallen angels” reprezinta actiunile care au inregistrat pierderi substantiale ale cotatiilor, intr-un timp destul de scurt.

Specialistii investopedia.com sustin ca este extrem de periculos ca un investitor amator sa creada ca o companie care scade de un an incontinuu poate fi o achizitie buna. O veche maxima de pe Wall Street spune ca “cel care incearca sa prinda un cutit care cade va ajunge doar sa se raneasca”.

Sa presupunem ca avem doua actiuni: XYZ – care a facut un maxim istoric acum un an, la 50 $, dar a ajuns intre timp la 10$ - si ABC – o companie mai mica, dar care in cateva saptamani a crescut de la 5$ pe actiune la 10$.

Conform informatiilor de pe site-ul citat, majoritatea investitorilor vor alege actiunea XYZ, gandind ca la un moment dat va ajunge din nou la maxime istorice.

Gandirea aceasta poata fi daunatoare. Pretul este doar o parte din ecuatia investitionala, ce mai bun deal fiind sa cumperi actiuni bune la preturi rezonabile. A cumpara actiuni care au scazut foarte mult, in speranta ca vor creste, este o greseala.

4. Cresterea constanta a unei actiuni implica o scadere

Legea fizicii nu se aplica in pietele bursiere, nu exista o forta gravitationala care sa impinge actiunile in jos. Acum mai mult de 10 ani, actiunile companiei Berkshire Hathaway au crescut de la 6 dolari pe actiune la 10 dolari, in mai putin de un an.

Daca cineva s-ar fi gandit ca aceasta actiune se va intoarce la valorile initiale, ar fi avut de pierdut. In urmatorii sase ani, titlurile au ajuns pana la 70 de dolari.

In acelasi timp, sunt si actiuni care se corecteaza. Ideea principala este ca pretul unui titlu reflecta valoarea companiei. Daca perspectivele sunt bune, nu exista motive intemeiate ca actiunea sa se prabuseasca.

5. A avea un minim de cunostinte este suficient pentru a investi

Chiar daca, de obicei, a sti ceva este mai bine decat a nu sti nimic, in pietele de capital este crucial ca investitorii sa aiba cunostinte solide despre ce fac cu banii lor. S-a demonstrat ca aceia care au invatat constant au avut succes.

Daca nu dispuneti de suficient timp pentru a va insusi cunostintele necesare, a avea un consultant, un broker nu este un lucru rau. Costurile unei investitii proaste depasesc cu mult valoarea comisioanelor platite unui consultant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri