Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de joi in stagnare, revenind la nivelul de miercuri in ultima ora, insa pe un rulaj asigurat in principal de trei actiuni, iar titlurile Oltchim (OLT) au incheiat in crestere cu aproape 10,57%.
In primele minute piata a crescut cu 0,4%, insa a pierdut rapid castigul fragil astfel ca dupa prima jumatate de ora indicii bursieri erau deja pe scadere, scrie Mediafax. Intoarcerea in teritoriu negativ a fost determinata de corectiile pietelor mature din Europa, dupa publicarea unor date sub asteptari privind sectorul manufacturier din Uniunea Europeana, care au reactivat temerile investitorilor cu privire la intrarea unor state in recesiune.

Spre finalul sedintei, pietele vest-europene au inceput sa revina usor, iar piata de la Londra a trecut chiar pe crestere usoara, dupa publicarea unor date privind somajul in SUA. Astfel, si bursa de la Bucuresti s-a intors la nivelul de la inchiderea de miercuri.

Cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a fost din nou concentrata doar pe cateva actiuni. Astfel, titlurile BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP) si Electroarges (ELGS) au asigurat 74% din rulajul pietei, de 34,9 milioane lei (8,2 milioane euro). Valoarea transferurilor de joi a fost cu 7% mai redusa decat lichiditatea de miercuri, de 37,7 milioane lei (8,9 milioane euro).

"Daca in ultimul timp lichiditatea a fost data de transferurile de pe BRD, unde Societe Generale a achizitionat cateva pachete consistente de actiuni, in rest pana si actiunea Fondul Proprietatea a intrat in anonimat si nu a mai reusit sa starneasca interesul investitorilor. In cazul FP, probabil investitorii asteapta ca statul sa termine de alocat toate actiunile catre cei in drept, sa vada strategia acestuia de continuare a despagubirilor si, abia apoi, isi vor face strategia de viitor", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu numai 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,45% sub inchiderea de miercuri.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu doar 0,27% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in stagnare.

"In viitor cred ca SIF-urile vor capta atentia investitorilor daca se va ajunge la un rezultat pozitiv in urma negocierilor cu Erste Bank. In acest scenariu, cred este posibil sa vedem preturile actiunilor SIF bine de tot pe plus pana la finalul anului. Si actiunile Fondului Proprietatea pot produce surprize placute investitorilor pe masura ce participatia statului se va apropia de zero, piata nu va mai fi inundata periodic cu actiuni de catre persoanele despagubite, iar cererea pare a fi constanta pe acest emitent", a mai spus Tod.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 12,2 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,66%, la 0,453 lei.

Actiunile BRD au consemnat un rulaj de 8,5 milioane lei, cea mai mare parte a sumei reprezentand valoarea a doua deal-uri cu 0,1% din titlurile bancii, pentru 8,4 milioane lei. Pe piata principala, operatiunile cu aceste actiuni au fost de doar 114.000 de lei, iar pretul a coborat cu 0,17%, la 11,98 lei.

Dupa inchiderea sedintei, BRD a transmis o raportare prin care anunta ca Societe Generale a cumparat inca 0,03% din titlurile bancii, pentru 2,4 milioane lei.

In precedentele sedinte, grupul financiar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a cumparat in total 0,35% din actiunile bancii, pentru care a platit 28,7 milioane lei (6,7 milioane euro).

Al treilea rulaj din piata, de 5 milioane lei, a fost consemnat de actiunile Electroarges (ELGS), cea mai mare parte a lichiditatii provenind dintr-un transfer cu aproape 30% din titlurile firmei, pentru 5 milioane lei (1,1 milioane euro). La finalul sedintei, aceste actiuni erau cotate la 0,5885 lei, pret cu 14,94% peste nivelul de miercuri.

Unii investitori au introdus ordine de cumparare la preturi in crestere semnificativa pentru actiunile Oltchim, dupa ce actionarii Oltchim au aprobat contractarea unui credit in valoare de 250 milioane de euro, pentru investitii si capital de lucru.

AGA a aprobat marti si modificarea statutului Oltchim, in conformitate cu ordinul emis de Ariton, ca presedintele CA sa nu ocupe si pozitia de director general, insa nu a fost numita o persoana in locul lui Constantin Roibu. O alta propunere a Ministerului Economiei, aprobata marti in AGA, vizeaza incheierea cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a unei conventii prin care sa se stabileasca o dobanda aferenta creantei de 134 milioane de euro.

Actiunile Oltchim au incheiat ziua in crestere cu 10,57%, la pretul de 1,36 lei, si au consemnat un rulaj de 449.000 de lei. Doar actiunile emise de 14 companii din cele 78 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale" au inregistrat rulaje de peste 100.000 de lei.

Pe piata Rasdaq operatiunile au insumat 561.000 de lei, valoare de aproape doua ori peste lichiditatea sedintei de miercuri, de numai 301.000 de lei.

Actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost si joi cele mai lichide, cu tranzactii de 358.000 de lei, iar pretul a scazut cu 4,14%, la 0,1435 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,5% si, respectiv, cu 1,3%, iar piata de la Londra avansa cu 0,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri