Asociatia Brokerilor isi exprima ingrijorarea profunda fata de pozitia adoptata de directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, fata de oferta publica pe care o va derula Statul Roman pentru vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica.
„Consideram ca afirmatiile facute de domnul Ionescu, in cadrul unui eveniment public, contravin eticii pozitiei pe care domnia sa o ocupa in acest moment, putand usor fi catalogate drept strategie de investitii”, se arata intr-un comunicat semnat de Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Afirmatii precum ”Cand vrei sa vinzi un activ, trebuie sa tii cont ca investitorii vor un discount, mai ales cand exista deja un pret de referinta, cum este pretul de pe Bursa in cazul actiunilor Transelectrica si Transgaz. Un discount este recomandabil", facute de Valentin Ionescu, la Romanian Financiar Forum, pot fi "extrem de periculoase", considera AB.

Comunicatul sustine faptul ca reprezentantii statului ar trebui sa invete din esecul ofertei publice de la Petrom, dat ca exemplu de Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

„Dar aceste sfaturi se acorda intr-o cu totul alta maniera. In ultima perioada, piata de capital a salutat initiativele Guvernului Romaniei de a aduce noi pachete de actiuni la cota Bursei, fie prin suplimentarea free-float-ului companiilor deja cotate, fie prin listarea de noi companii. Inainte de inceperea ofertei de la Petrom, domnul Ionescu aprecia initiativa drept un stimul pentru celelalte companii private de a se lista. Este pentru prima data, insa, cand directorul general face recomandari de pret”, se mai explica in comunicat.

Potrivit articolului 250 (2) din Legea pietei de capital, ”Persoanele care produc sau distribuie studii privind instrumente financiare sau emitentii de instrumente financiare, precum si persoanele care produc sau disemineaza alte informatii prin care recomanda sau sugereaza strategii de investitii utilizand mijloace de informare in masa trebuie sa se asigure ca astfel de informatii sunt corect prezentate. Aceste persoane vor indica natura interesului lor sau eventualele conflicte de interese care privesc instrumentele financiare pentru care se fac acele studii.”

„Data fiind pozitia din care Directorul General se adreseaza auditoriului, trebuie subliniat faptul ca astfel de afirmatii ar putea fi intelese drept recomandari de investitii si nu drept dorinte sau sperante ale vorbitorului. Reafirmandu-ne profunda ingrijorare fata de atitundinea directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, speram ca aceasta sa ramana un caz izolat”, a conchis presedintele Asociatiei Brokerilor, in comunicatul remis presei.

Ministerul Economiei a anuntat ieri ca brokerii de la Intercapital Invest, BCR si Swiss Capital (fosta KBC Securities) se vor ocupa de intermedierea ofertei publice secundare a 15% din actiunile Translectrica (TEL). Consortiul format din cei trei a fost singurul care a participat la licitatie.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri