Actiunile celor cinci SIF-uri au avansat cu pana la 3,5%, impingand cresterile din acest an pana la aproape 21%, intr-o piata in urcare cu 0,98% si cu lichiditate in revenire.
Piata a deschis ziua in crestere foarte usoara si a fluctuat nesemnificativ pana in jurul orei 12:15, cand s-a stabilizat pe verde, urmand linia burselor europene, noteaza Mediafax.

Peste doua treimi din lichiditatea pietei, de 31,8 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost asigurata de operatiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri, in valoare cumulata de 21,6 milioane lei (5 milioane euro). Astfel, rulajul pietei a fost de peste doua ori mai mare decat cel de luni, de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

Indicele BET-FI a avansat cu 2,49%, sustinut in principal de cresterile de 2,43% - 3,49% inregistrate de actiunile SIF-urilor. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 0,9%.

Cotatiile actiunilor SIF-urilor au avansat in acest an cu procentaje cuprinse intre 4,11% si 20,7%, cea mai accelerata crestere fiind inregistrata de titlurile SIF Moldova.

"Publicarea legii privind pragul de detinere la SIF-uri a dus la un entuziasm la cumparare, iar acesta a fost alimentat de apropierea adunarilor generale in care vor fi aprobate dividendele. Multi investitori spera sa beneficieze de o parte consistenta din profiturile obtinute de SIF-uri din vanzarea participatiilor la BCR, iar la SIF Moldova mai exista si propunerile de modificare ale actului constitutiv (prin diminuarea cvorumului pentru AGA si delegarea unor drepturi direct Consiliului de Administratie, inclusiv pentru majorari de capital -n.r.)", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,13% peste ziua anterioara.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,51%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Din pacate, restul actiunilor nu au reusit sa atraga atentia investitorilor precum au facut SIF-urile, chiar daca mai sunt companii care ar putea acorda si ele dividende consistente. In opinia mea, cele mai interesante evolutii le vor avea companiile care vor reusi sa distribuie dividende, data fiind lupta dupa cash din aceasta perioada", a afirmat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost devansate in topul lichiditatii de titlurile SIF Moldova, care au avut un rulaj de 7,7 milioane lei. Pretul titlurilor SIF Moldova a urcat cu 3,49%, la 1,304 lei.

Cu actiunile FP au fost realizate operatiuni de 5,1 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,9%, la 0,4359 lei.

Titlurile Concefa (COFI) au coborat cu 12,5%, la 0,021 lei, pe un rulaj de doar 75.000 de lei.

Compania de constructii a anuntat marti ca un subcontractor i-a cerut insolventa, intr-o disputa cauzata de o lucrare. Firma Covin Comimpex i-a solicitat insolventa, pentru o datorie de 116.000 de lei, contravaloarea unei lucrari executate si pe care Concefa nu a achitat-o din cauza unor divergente privind calitatea lucrarii si pe care va incerca sa o solutioneze pe cale amiabila.

Actiunile BRD (BRD) au fost printre putinele din piata care au incheiat in scadere, cu 1,03%, si au ajuns la 10,59 lei, pe un rulaj de 616.000 de lei. In ultimele trei luni, pretul acestor titluri a variat intre 10 si 11 lei.

"Este clar ca exista un grup de investitori care deocamdata pot sustine acest nivel de pret, chiar daca in cursul anului trecut cotatiile majoritatii bancilor europene au suferit scaderi ample", a mai spus Tod.

Lichiditatea a continuat sa fie redusa pe piata Rasdaq, unde tranzactiile au cumulat numai 142.000 de lei. Suma este cu aproape o treime sub rulajul de luni, de 210.000 de lei.

Actiunile firmei Ceramica Iasi (CERE) s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 16.000 de lei, iar pretul a urcat cu 15,08%, la 0,748 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in urcare cu pana la 1,3%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est.

Evolutia a fost determinata de datele peste asteptari privind cresterea economica a Chinei si de rezultatele unei licitatii de vanzare de obligatiuni in Spania, in cadrul careia randamentele au scazut aproape la jumatate.

Un alt factor pozitiv a fost imbunatatirea indicatorului ZEW privind sentimentul economic pentru Germania in ianuarie, acesta sugerand ca sunt sanse mai ridicate pentru stabilizarea activitatii economice in urmatoarele sase luni, decat pentru inrautatire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri