Reluarea alegerilor pentru postul liber din Consiliul de Administratie al SIF Moldova a atras interesul fostului director general al Bursei de Valori Bucuresti. Valentin Ionescu spune ca a avut o colaborare foarte buna cu SIF 2 pe parcursul mandatului sau de conducator al Bursei si isi doreste sa contribuie la continuarea programelor prin care societatea se diferentiaza in piata.
Dupa ce la ultimele alegeri de la SIF Moldova (SIF2) noua candidati au incercat sa castige locul de administrator ramas vacant, reluarea acestora nu a mai atras decat doua persoane.

Valentin Ionescu si Niculae Skokan, seful reprezentantei SIF2 din Suceava, sunt singurii care si-au depus candidatura. Fostul CEO al Bursei crede ca interesul scazut pentru AGA din aprilie este determinat de apropierea alegerilor generale la toate SIF-urile, ce vor avea loc anul viitor.

„Motivele pentru care mi-am depus candidatora sunt buna colaboarare pe care am avut-o cu SIF Moldova pe parcursul mandatului de director general BVB si faptul ca deja ei sunt in curs de implementare a unor programe ce tin de buna desfasurare a activitatii in sensul cresterii valorii activelor SIF2. Cred ca voi aduce un surplus de expertiza pentru continuarea acestor programe. De asemenea, am observat cum se diferentiaza SIF2, fata de celelalte societati de investitii financiare, prin politicile adoptate. Cred ca se misca in directia buna”, a declarat Valentin Ionescu pentru wall-street.ro.

Ca directie principala a strategiei, Ionescu isi propune sa militeze pentru apararea intereselor investitorilor in societate. „Voi discuta cu diverse categorii de investitori, cu unii dintre ei am deja legaturi si voi fi receptiv si atent la asteptarile lor”.

SIF Moldova face istorie: Cel mai mare dividend si triplarea capitalului social

Conducerea SIF Moldova (SIF2) va propune actionarilor un dividend de 0,22 lei/actiune, care, avand in vedere preturile actuale din piata, ar aduce investitorilor un castig record de 16,3%, cel mai mare inregistrat pana acum in sectorul societatilor de investitii financiare din Romania.

Anuntul a venit la inceputul lunii, la pachet si cu o propunere de triplare a capitalului social, cu suma de 103,8 milioane lei, prin aport in numerar, pana la 155,7 milioane lei.

In cazul in care actionarii vor aproba, pe 5 aprilie, majorarea de capital, SIF2 va emite putin peste un miliard de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

„Aceasta majorare ar fi binevenita pentru actionarii care vor sa se implice pe termen mediu si lung cu investitia lor. Astfel, au ocazia sa-si pastreze participatia prin subscriere, dar in urma faptului ca sunt multi actionari mosteniti din procesul de privatizare, este putin probabil ca acestia sa participe la majorarea de capital. Deci prima categorie va creste ca pondere iar a doua isi va dilua participatia”, a explicat Ionescu.

2011 a creat rampa pentru noua era a SIF-urilor


A doua parte a anului trecut a adus doua evenimente importante pentru SIF-uri: acordul cu Erste pentru vanzarea pachetului BCR si ridicarea pragului de detinere de la 1 la 5%.

In cazul primului eveniment, Valentin Ionescu spune ca efectele se vad in 3 planuri: cresterea ponderii activelor cotate versus necotate (un obiectiv mai vechi al SIF2), lichidizarea unei detineri importante dar si intrarea in portofoliu a actiunilor Erste Bank, titluri solide, ce au inregistrat cresteri semnificative in ultima perioada.

Cu doua saptamani inainte de sarbatorile de iarna, dupa ani de asteptare, speculatii si promisiuni, pragul la SIF-uri a fost majorat de la 1% la 5%. Evenimentul rivalizeaza si, din anumite puncte de vedere, chiar depaseste importanta listarii Fondului Proprietatea de la inceputul anului.

La momentul respectiv, Costel Ceocea , presedinte SIF Moldova declara ca societatea a sustinut tot timpul ridicarea pragului pentru ca este o masura ce raspunde efectiv contextului actual din piata de capital romaneasca si raspunde interesului manifestat de investitorii straini.

„Ridicarea pragului a fost sustinuta constant atat de investitori dar si de SIF2. Efectele vor consta in coagularea unor praguri maxime de detinere de catre unii dintre actionari”, explica Valentin Ionescu.

In acest context, vor fi atrasi investitori institutionali puternici in actionariatul SIF2 si se vor crea premise favorabile privind implementarea politicilor investitionale, modificarea actului constitutiv si dezvoltarea societatii in acord cu principiile de guvernanta corporativa.

De asemenea, Valentin Ionescu a mai remarcat ca in structura Consiliului de Administratie al SIF Moldova au fost modificari continue in intervalul celor 4 mandate (de la infiintarea in 1997 si pana in prezent) si, in acest moment, componenta boardului este diferita de cea din urma cu 15 ani.

La sfarsitul lunii noiembrie de anul trecut au avut loc alegeri pentru postul vacant din Consiliul de Administratie al SIF2. Dupa ce voturile au fost impartite intre cei noua candidati, alegerile pentru locul de administrator vacant in Consiliul de Administratie al SIF Moldova s-au incheiat fara vreun rezultat concret.

Nume mari s-au batut pe functia de administrator la SIF Moldova (SIF2), insa rezultul alegerilor i-a dezamagit pe toti: niciunul dintre candidati nu a fost declarat castigator din cauza unor dificultati legale tipic romanesti. Citeste aici mai multe detalii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri