Bursa de la Bucuresti a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca tranzactiile au depasit cu greu 19 milioane de lei, scrie Mediafax. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut insa cu 0,4% si bifeaza a cincea zi consecutiva de cresteri.
Piata a fost pe rosu inca din primele minute si a reusit sa revina timid doar in ultimele minute, in timp ce lichiditatea a fost concentrata doar pe cateva actiuni, la fel ca in precedentele sedinte.

"Doar actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom sunt interesate deocamdata. Pentru banci este un an dificil. Probabil ca actiunile SIF-urilor vor reintra in atentia investitorilor din decembrie - ianuarie daca va incepe batalia pentru conducerea acestor societati, avand in vedere ca la patru dintre cele cinci SIF-uri vor fi alegeri anul viitor. Cat despre lunile care au mai ramas din acest an, cele mai importante evenimente pot fi doar oferta de la Transgaz si programul de rascumparare de actiuni de la Fondul Proprietatea", a declarat pentru Mediafax Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% peste ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe de alta parte, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 0,14%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,14% sub nivelul de luni.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 31% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro). Doua treimi din lichiditatea de luni au fost asigurate de doua tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei) si un deal cu 2,86% din titlurile Zentiva (8,9 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost si marti cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 5,4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,47%, la 0,54 lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat actiunile Bancii Transilvania (2,5 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei), OMV Petrom (1,9 milioane lei), SIF Moldova (836.000 de lei), Erste (833.000 de lei), SIF Oltenia (746.000 de lei), SIF Muntenia (642.000 de lei) si BRD (539.000 de lei). Cu actiunile OMV Petrom a fost realizat si un deal, de 2,2 milioane lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au coborat cu 4,56% si au ajuns la 0,7325 lei, corectandu-se dupa ce luni au urcat cu 8,1%, inainte de a fi suspendate cu putin inaintea termenului limita de depunere a ofertelor pentru privatizarea companiei. OPSPI a anuntat, luni, ca termenul de depunere a fost amanat pentru joi.

Corectia de marti a venit pe un rulaj de doar 27.000 de lei, rezultat din 41 de operatiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca situatia Oltchim nu este una fericita, deoarece o oferta este "exotica", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul, dar termenul de privatizare nu va mai fi amanat, iar compania va intra in administrare speciala daca ofertele nu sunt acceptate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri