Patru din cele cinci societati de investitii financiare (SIF) listate pe Bursa vor distribui circa 90% din profitul pe anul trecut sub forma de dividende, castigurile urmand sa depaseasca 20%, potrivit unor estimari ale Broker Cluj.
Cu un profit total de aproape 633 milioane lei in 2012, in crestere usoara fata de anul precedent, SIF-urile vor fi in masura sa ofere actionarilor dividende substantiale inaintea alegerilor din aprilie pentru consiliile de administratie.

Analistii societatii de intermediere financiara Broker Cluj se asteapta ca SIF Banat Crisana (SIF1), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) sa distribuie 90% din profit sub forma de dividende. In cazul SIF Moldova, estimarea ratei de distributie este de 65%.

“Estimarile au in vedere si rata de distributie pe care SIF-urile au avut-o in 2011. Alegerile de la SIF-uri vor influenta in primul rand dividendele acordate, iar in aceste conditii chiar si o rata de distributie de 100% este plauzibila. Bineinteles, dupa inchiderea perioadei dividendelor, actiunile SIF vor trece pe scadere pentru un anumit interval de timp”, a declarat Andrei Radulescu, analist in cadrul Broker Cluj.

Avand in vedere preturile actiunilor din 15 ianuarie, cel mai mare castig, de 23,5%, este asteptat sa aduca dividendele SIF Banat Crisana. De cealalta parte SIF Oltenia se plaseaza pe ultima pozitie, cu un randament anticipat de 9,1%.

Vanzarea actiunilor BCR si BRD a sustinut profitul SIF-urilor de anul trecut. SIF Oltenia este singura societate care nu a vandut in 2012 actiunile BCR catre Erste, aceasta inregistrand si cel mai mic profit - 88,1 milioane lei.

“SIF-urile se mentin subevaluate conform analizei fundamentale (care incorporeaza rezultatele preliminare pe 2012), potentialul de apreciere pe termen scurt fiind sustinut de ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitiilor financiare in Romania, dar si de asteptarile cu privire la politica de dividende pentru anul 2012”, mentioneaza Radulescu.

Cele cinci SIF-uri au crescut pe bursa de la inceputul acestui an in medie cu 6%, actiunile SIF Muntenia avand cea mai buna evolutie, dupa o apreciere de 13,1%.

Sursa foto: Freedigitalphotos.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri