Pretul final al ofertei de actiuni Romgaz (SNG), cea mai mare facuta vreodata pe Bursa de la Bucuresti, a fost stabilit la 30 lei/actiune, aproape de limita superioada (32 lei). Dimensiunea totala a ofertei este de 1,7 miliarde lei (383 milioane euro), statul reusind sa vanda astfel 15% din actiunile ordinare existente ale societatii.

De notat ca pretul fost stabilit la 30 de lei in ciuda faptului ca au existat ordine de cumparare ferme din partea micilor investitori pentru de doua ori mai multe actiuni decat cele scoase in oferta.

Pretul final al ofertei este stabilit insa in functie de subscrierile investitorilor institutionali, precum fondurile mutuale sau de pensii, care au putut plasa ordine la orice valoare in intervalul 24-32 lei.

Principalele elemente anuntate astazi de reprezentantii statului si ai consortiului de intermediere al ofertei:

• Pretul uni GDR (reprezentand o actiune) a fost stabilit la 9,25 dolari.

• Pretul Ofertei implica o capitalizare de piata a companiei de 11,6 miliarde lei (3,6 miliarde dolari)

Aproximativ 40% din actiunile si Certificatele Globale de Depozit din cadrul Ofertei au fost vandute institutiilor si publicului din Romania si 60 % investitorilor institutionali din afara Romaniei

Numarul total de GDR alocate a fost de 20.867.000, comparativ cu 39.946.360 de actiuni ordinare alocate.

• Transa destinata investitorilor mici a fost majorata de la 15% la 20% din totalul Ofertei.

Tranzactiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul “SNGR” si tranzactiile de actiuni pe bursa de la Bucuresti, sub simbolul “SNG” sunt planificate sa inceapa pe 12 noiembrie 2013.

• Actionarul Vanzator si Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioada de lock-up de 180 de zile, dupa inceputul tranzactionarii actiunilor si Certificatelor Globale de Depozit pe Bursele de la Bucuresti si, respectiv, Londra, supusa unor anumite exceptii si obligatii existente.

• Goldman Sachs International si Erste Group Bank, in calitate de Joint Bookrunners vor retine 13% din veniturile brute obtinute de Actionarul Vanzator in cadrul Ofertei pentru a le utiliza in scopul activitatilor de stabilizare, pe o perioada de 30 de zile de la inceputul tranzactionarii actiunilor si GDR-urilor.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG actioneaza in calitate de Coordonatori Globali Comuni si Joint Bookrunners pentru Oferta. Banca Comerciala Romana SA si SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiti Lead Manageri pentru piata locala. Clifford Chance, prin intermediul birourilor de la Londra si Bucuresti, au fost principalii consultanti juridici ai tranzactiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri