Bursa a crescut usor, cu 0,23%, pentru a treia zi consecutiv, intr-o piata unde anuntarea intervalului de pret din oferta publica pe care Electrica o va derula pentru listarea la bursa nu au mai dus preturile in jos la fel cum s-a intamplat la prezentarea detaliilor din alte oferte anterioare, scrie Mediafax.

Bursa a fluctuat usor inca din primele minute ale sedintei, intr-o piata cu volume foarte reduse de transfer in cazul majoritatii actiunilor, in conditiile in care majoritatea investitorilor au asteptat informatii despre oferta publica initiala pe care o va lansa Electrica pentru listare.

Detaliile importante privind oferta au fost prezentate in a doua parte a zilei de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, insa in piata nu a fost vizibila vreo reactie a investitorilor, astfel ca piata a ramas usor pe verde, iar rulajele au continuat sa fie mai mari doar in cazul unora dintre actiunile de regula lichide.

"Daca in trecut, in preajma unui eveniment major precum ofertele publice initiale sau secundare observam o crestere a presiunii pe vanzare pe blue-chips (actiunile lichide - n.r.), in momentul de fata anuntul ofertei Electrica nu pare sa afecteze intr-o masura negativa, deoarece elementul in plus de data aceasta este cresterea ponderii Romaniei in indicele MSCI Frontier Markets de la 1,5% la 2,7%, cu efecte vizibile deja la nivelul volumelor zilnice tranzactionate pe actiunile BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom si Romgaz", a declarat directorul general al casei de brokeraj NBG Securities Romania, Liviu Avram.

Oferta publica initiala prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa 51% din actiuni incepe la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, care pot plasa ordinele la preturi cuprinse oriunde in intervalul de pret mentionat. Micii investitori vor putea cumpara actiunile la un pret ceva mai mic, acestora urmand sa le fie acordat si un discount in functie de numarul de actiuni subscrise si de perioada in care plaseaza ordinele.

Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,44% peste ziua precedenta.

Totodata, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au urcat cu 0,4% si, respectiv, cu 0,27%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,11%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 53,7 milioane lei (12,2 milioane euro), cu 12% mai putin decat marti, cand operatiunile au cumulat 60,8 milioane lei (13,8 milioane euro). Aproape jumatate din rulajul de miercuri au reprezentat deal-uri cu titluri BRD (19,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,9 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei), Transgaz (920.000 de lei) si Nuclearelectrica (657.000 de lei).

Inca 45% din rulaj sunt operatiuni realizate in piata principala cu actiuni Fondul Proprietatea (6,1 milioane lei), SIF Transilvania (5,7 milioane lei), Banca Transilvania (4,7 milioane lei), OMV Petrom (3,5 milioane lei) si Romgaz (2,9 milioane lei) si Transelectrica (1 milion de lei). Transferuri de peste 500.000 de lei au mai consemnat actiunile SIF Moldova (756.000 de lei) si Transgaz (aproape 590.000 de lei).

"Volumul ridicat inregistrat de actiunile SIF Transilvania se datoreaza in mare masura faptului ca maine (joi - n.r.) se tranzactioneaza ex-dividend (fiind prima zi din care investitorii care cumpara actiuni SIF Transilvania nu mai au dreptul sa primeasca titlurile gratuite pe care compania le va emite intr-o majorare de capital - n.r.). In cazul actiunilor Bancii Transilvania vorbim despre o crestere de aproximativ 8% in trei zile pe fondul unei oferte tot mai subtiate in raport cu interesul in continuare ridicat pentru aceasta actiune", a mai spus Avram.

Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au decis la finalul lunii aprilie dublarea capitalului social, de la 109,2 milioane lei, la 218,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profit.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 718.000 de lei, fata de 1,8 milioane lei in ziua anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,85%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in coborare cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri