Numarul investitorilor Certinvest a crescut cu 5,7% in primele sase luni din 2014, de la 11.014 la inceputul anului la 11.650 la 30 iunie 2014, potrivit unui anunt al administratorului de fonduri. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate pe segmentul portofoliilor private (12,4%), urmat de fondurile inchise (10%) si fondurile deschise (5,6%).

In prima jumatate a anului, investitorii de retail ai certinvest s-au orientat, in cea mai mare masura, catre investitiile in fonduri de actiuni (Bet-FI Index si XT Index). Locul secund, in ceea ce priveste fondurile deschise, a fost ocupat de fondul Obligatiuni, observandu-se apetenta investitorilor pentru instrumentele cu venit fix, cu randamente similare depozitelor, insa pentru care accesul la bani este rapid, fara a pierde castigul acumulat.

In ceea ce priveste profilul investitorilor ci venituri ridicare (high-net-worth individual), acestia au avut un comportament moderat, cu preferinta pentru instrumentele cu venit fix si intr-o masura mai mica pentru actiuni.

“Pe fondul scaderii generalizate a dobanzilor in piata monetara, se remarca o tendinta de crestere a numarului de investitori care doresc sa isi asume un risc mai mare aferent investitiei in actiuni, in perspectiva unor randamente atractive. La acest aspect a contribuit si listarea Electrica, investitorii fiind dispusi sa subscrie in oferta, prin prisma discount-ului obtinut si a riscului asociat, considerat mai mic, comparativ cu alte investitii pe bursa. In masura in care evolutia pozitiva inregistrata de bursa anul trecut se va relua in a doua jumatate a anului, exista potential ca fenomenul de migrare dinspre instrumente cu venit fix spre actiuni sa capete amploare”, a declarat Daniela Vasile, Director general adjunct, Certinvest.

In primele sase luni ale anului 2014, activele totale administrate de Certinvest au inregistrat o crestere de 17,6%, ajungand la 233 milioane lei. Cea mai mare crestere, de 59,3% a fost inregistrata pe segmentul fondurilor deschise de investitii ale caror active au ajuns la aproape 90 mil. lei. Evolutia ascendenta a fost sustinuta de preluarea administrarii fondului KD Maximus in martie 2014.

“Primul semestru al acestui an a determinat o crestere a activelor pe segmentul fondurilor deschise administrate de Certinvest, in special, in zona fondurilor de actiuni si a celor diversificate, care au o expunere pe actiuni. Activele fondurilor Prudent si Next Generation au crescut cu 23,7%, respectiv 72% in timp ce fondul Certinvest BET Index, care a inregistrat in aceeasi perioada un randament de 8,4%, a cunoscut o crestere a activelor de 13,6%“, spune Radu Buzea, director general adjunct, Certinvest.

Pe segmentul fondurilor deschise de investitii, cel mai mare randament a fost obtinut de Certinvest BET Index, cu 8,4%, urmat de Certinvest XT Index (6,28%) si Certinvest Obligatiuni (2,73%).

Valoarea totala a volumelor tranzactionate pentru adeziuni, in primele sase luni ale anului, pe platforma investonline.ro a fost de 4,2 milioane RON (peste 600 de operatiuni) si de 4 milioane RON pentru volumele tranzactionate pentru rascumparari (300 operatiuni).

Valoarea medie a unei adeziuni a crescut la 6.060 RON in primul semestru al anului 2014, de la 5.167 in aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri