Ministerul Finantelor se gandeste sa scoata pe bursa o oferta de obligatiuni adresata populatiei, care in ultimii ani nu a avut acces direct la acest titlurile de stat. Scutirea de impozit pentru acest tip de investitie pare sa fie principalul avantaj pentru investitorii de retail, care vor avea astfel inca o alternativa la depozitele bancare clasice.

“In conditiile unui randament similar cu cel din piata, potentialul avantaj pe care l-ar avea titlurile de stat comparativ cu alte intrumente de plasament ar fi exonerarea de la plata impozitului, conform actualului cod fiscal, care la un randament de 2.5% anual inseamna un avantaj de 2.5%x16%=0.4% in plus la randamentul anual”, explica Mihail Ion, presedintele societatii de administrate de fonduri Raiffeisen Asset Management.

Din acest usor avantaj mai trebuie insa deduse costurile de aces, precum si costurile ce ar putea fi suportate in cazul vanzarii titlurilor de stat inainte de scadenta. Sefii Bursei de Valori Bucuresti au decis recent sa nu perceapa comisioane de tranzactionare pentru operatiunile derulate pe piata primara de Ministerul Finantelor Publice pentru emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor de retail. Mai exact, atat emitentul, cat si cumparatorul nu vor plati comisioane de tranzactionare pentru operatiunile derulate pe piata primara, astfel ca investitorii vor scapa de inca un potential cost.

Avantajul acestor oferte de titluri de stat va fi clar cel fiscal. Castigurile din plasamentele in fondurile de investitii si chiar din depozitele bancare sunt impozitate, in vreme ce obligatiunile de stat sunt scutite - Dan Popovici, OTP Asset Management

“Avantajul acestor oferte de titluri de stat va fi clar cel fiscal. Castigurile din plasamentele in fondurile de investitii si chiar din depozitele bancare sunt impozitate, in vreme ce obligatiunile de stat sunt scutite. Dobanda emisiunii clar nu va fi foarte mare, ar fi si absurd sa vedem 4% cand bancile dau 2%, deci din acest punct de vedere atractivitatea ofertei ramane o chestiune relativa”, mentioneaza Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

Seful Raiffeisen Asset Management subliniaza ca statul roman ar trebui sa extinda scutirea de impozit si in cazul altor instrumente financiare, pentru a incuraja populatia sa economiseasca pe termen lung.

“Cred ca ar fi oportuna uniformizarea regimului de impozitare pentru toate instrumentele financiare disponibile pentu populatie, si, de asemenea, oferirea unor avantaje fiscale pentru durate de detinere lungi, din nou pentru toate instrumentele financiare. In acest fel s-ar stimula un comportament de investire pe termen lung, care ar avea efecte benefice asupra alocarii activelor financiare ale polulatiei”, a declarat Mihail Ion.

Ar fi oportuna uniformizarea regimului de impozitare pentru toate instrumentele financiare disponibile pentu populatie, si, de asemenea, oferirea unor avantaje fiscale pentru durate de detinere lungi. In Cehia cota de impozit este zero pentru instrumentele financiare detinute pe o perioada de peste 3 ani - Mihail Ion, Raiffeisen Asset Management

O astfel de abordare este aplicata si de alte tari din regiune: de exemplu in Cehia cota de impozit este zero pentru instrumentele financiare detinute pe o perioada de peste 3 ani, iar in Ungaria se aplica o cota redusa pentru detineri de peste 3 ani si zero pentru detinerile de peste 5 ani.

Statul roman nu a mai desfasurat pana acum oferte de obligatiuni destinate populatiei direct pe Bursa de Valori Bucuresti, preferand sa se imprumute de la banci sau din pietele externe. Vineri, obligatiunile romanesti cu o maturitate de un an aveau un randament de 2,02%, cele pe cinci ani aveau un randament de 3,4%, in vreme ce pentru o maturitate de 10 ani statul roman se imprumuta la 4,3%.

Raportul dintre riscul titlurilor de stat – aflat la nivel zero – si castig, din punct de vedere al investitorului de retail, este unul normal sau chiar bun. Cred ca obligatiunile de stat pot fi o componenta excelenta in portofoliul investitorilor individuali - Ludwik Sobolewski, Bursa de Valori Bucuresti

“Sunt multumit ca ne apropiem de lansarea acestei oferte si contez pe faptul ca vom avea o serie de emisiuni de obligatiuni care se vor vinde pe BVB. Spunem adesea ca avem nevoie sa imbunatatim cultura financiara a populatiei; titlurile de stat vor avea exact acest rol deoarece vor fi disponibile pentru cetateanul obisnuit intr-un mod foarte simplu. Raportul dintre riscul titlurilor de stat – aflat la nivel zero – si castig, din punct de vedere al investitorului de retail, este unul normal sau chiar bun. Cred ca obligatiunile de stat pot fi o componenta excelenta in portofoliul investitorilor individuali”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Polonezul spune ca nu se asteapta ca Bursa sa inregistreze incasari semnificative de pe urma tranzactionarii si a ofertelor de obligatiuni de stat, desi “face toate eforturile pentru a ajuta Ministerul sa aiba un numar cat mai mare de clienti pentru acest tip de emisiuni”.

“Cerere pentru instrumentele financiare cu venit fix va fi mereu. In trecut interesul era mai mare pentru ca si dobanzile erau mai mari. Acum o emisiune de titluri de stat pentru populatie va fi privita ca alternativa pentru diversificare. Nu putem compara interesul pentru un IPO cu cel pentru o oferta de obligatiuni, sunt instrumente financiare diferite, cu randamente si riscuri diferite”, mentioneaza Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cerere pentru instrumentele financiare cu venit fix va fi mereu. In trecut interesul era mai mare pentru ca si dobanzile erau mai mari. Acum o emisiune de titluri de stat pentru populatie va fi privita ca alternativa pentru diversificare - Razvan Pasol, Intercapital Invest

Cel mai probabil ofertele de obligatiuni pe care statul roman le va face pe BVB vor avea un prag de investitie redus, tocmai pentru a facilita accesul populatiei de rand. Managerii de fonduri nu se asteapta ca ofertele facute de stat pentru populatie sa le “fure” din clientii care investeau in fondurile de obligatiuni.

“In contextul actual de piata nu cred ca pot fi efecte semnificative (n.red asupra fondurile de investitii). Clientela Raiffeisen Asset Management este majoritar reprezentata de clienti cu resurse financiare importante, care avea acces si pana acum la piata titlurilor de stat (cumparand prin intermediul bancii). Detinerea medie pe investitorii persoane fizice in fondurile noastre este aproximativ echivalentul a 90.000 lei”, afirma Mihai Ion.

Ofertele de obligatiuni s-au inmultit in ultimii doi ani pe Bursa de Valori Bucuresti. Anul acesta, trei emisiuni de obligatiuni corporate au fost admise pe BVB: cele facute de Raiffeisen, Transgaz si, cea mai recenta, oferta de obligatiuni Garanti Bank in valoare de 300 mil. lei. Totusi, micii investitori au fost tinuti departe de astfel de oferte, fie printr-un plafon foarte ridicat de subscriere, fie prin acordarea dreptului de subscriere exclusiv investitorilor institutionali.

Titlurile de stat pentru populatie, o farsa? Un furt de lichiditate din economie

Foto: Shutterstock / stacks of golden coins

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri