Incheierea unui nou acord cu FMI, dupa terminarea actualului program, ar transmite investitorilor un mesaj puternic de incredere si de angajament privind disciplina fiscala si reforma, a declarat managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny.

"Un nou acord este important pentru angajamentul de reforma si disciplina fiscala. Ar fi un mesaj puternic daca (Romania, n.r.) ar intra intr-un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI)", a afirmat Konieczny intr-o conferinta de presa, ca raspuns la o intrebare legata de oportunitatea unei noi intelegeri cu institutia financiara internationala. Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, care expira in martie 2015 si din care autoritatile nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Colaborarea cu FMI a adus beneficii Romaniei, iar o noua intelegere ar avea efect pozitiv pentru economie, inclusiv prin cresterea increderii investitorilor, a spus Konieczny. "Sfatul institutiilor internationale cu greutate ajuta la cresterea increderii investitorilor", a afirmat managerul Fondului Proprietatea, citat de Mediafax.

In privinta rezultatului alegerilor prezidentiale, desfasurate duminica, Konieczny considera ca au adus un echilibru mai bun al puterii. "Acest echilibru este bun pentru tara. Asteptam o cooperare mai buna intre presedinte si Guvern, pentru imbunatatirea climatului pentru investitii", a ratat managerul Fondului Proprietatea.

Potrivit rezultatelor anuntate de BEC, Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale cu 54,43% din voturi la turul doi al alegerilor, desfasurat duminica. Uniunea Europeana si FMI au amanat evaluarea celui de-al treilea acord standby al Romaniei pana dupa alegerile de duminica, dorind sa vada dovezi ale sustenabilitatii fiscale. Institutiile internationale asteapta proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare si aprobat de Parlament in ianuarie, a declarat ministrul de Finante Ioana Petrescu, pe 6 noiembrie.

Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015. Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri