Raiffeisen Centrobank a lansat warrant-urile pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), un instrument financiar similar optiunilor care permite investitorilor sa castige atat de pe urma cresterilor cat si de pe urma scaderilor de pe bursa, avand totodata si beneficiul efectului de levier.

Warrant-urile emise de Raiffeisen pe BVB au ca activ suport actiunile Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD, OMV Petrom, Electrica, Romgaz; indicii ROTX EUR, EURO STOXX 50 si pretul aurului.

Instrumentele financiare de tip warrant permit investitorilor cu asteptari specifice referitoare la performantele viitoare ale unei actiuni, indice sau marfa sa isi execute strategiile de investitii cu efect de levier. Cu toate acestea, exista riscul pentru investitor ca warantul sa expire fara valoare. Investitorii pot alege intre warantele call si put. Cumparatorul unui warant call preconizeaza cresterea activului suport, in timp ce warantele put permit investitorilor sa beneficieze de pietele in scadere.

Urmatoarele warante (toate exprimate in lei) sunt disponibile pe Bursa de Valori Bucuresti. Toate sunt de tip european, ceea ce inseamna ca au decontare automata in numerar la scadenta.

Principalele elemente ale warrant-urilor:

  • Pretul de exercitare (en: Strike price) - reprezinta pretul/nivelul activului suport la care detinatorul unui warrant are dreptul de a cumpara activul suport (in cazul unui call warrant) sau de a vinde activul suport (in cazul unui put warrant).
  • Proportia (ratio sau multiplicatorul/multiplier) este numarul de warrant-uri care determina expunerea pe o unitate (valoare) a activului suport. Cu cat proportia este mai mare, cu atat pretul warrant-ului este mai mic.
  • Prima - reprezinta suma platita de investitor pentru a detine dreptul de a cumpara sau de a vinde activul suport la pretul de exercitare (prima este pretul platit pentru achizitia warrant-ului).
  • Exercitarea dreptului pe care il confera warrant-ul. Cele mai uzuale metode de exercitare stabilite de catre emitenti sunt: stilul european, in care detinatorul exercita dreptul conferit de warrant doar la data expirarii instrumentului, si stilul american (in care dreptul se poate exercita in orice moment intre data emiterii si data maturitatii).

Efectele exercitarii warrant-urilor

In cazul unui warrant de tip call exercitat (daca pretul/nivelul activului suport este mai mare decat pretul de exercitare):

  • Daca decontarea are loc in bani, investitorul primeste din partea emitentului o suma de bani egala cu diferenta dintre pretul/nivelul activului suport si pretul de exercitare stabilit de emitent.
  • In cazul in care call warrant este decontat prin livrare, investitorul are dreptul sa cumpere activul suport de la emitent la pretul de exercitare

In cazul unui warrant de tip put exercitat (pretul/nivelul activului suport este sub pretul de exercitare):

  • Daca decontarea are loc in bani, investitorul va primi o suma egala cu diferenta dintre pretul de exercitare si pretul/nivelul activului suport.
  • In cazul in care warrant-ul este decontat prin livrare, investitorul are dreptul sa vanda activul suport emitentului la pretul de exercitare.

Detalii despre warrant-urile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti

  • Ofera oportunitatea de a dobandi expunere pe o serie de active suport, in principal actiuni romanesti, dar si indici si marfuri, fara a detine in mod efectiv activul suport.
  • Tranzactiile si decontarea, precum si post-tranzactionarea au loc conform regulilor pietei spot. Instrumentele sunt emise, tranzactionate si decontate in moneda locala.
  • Ofera posibilitate de castig/pierdere disproportionata comparativ cu investitia efectuata datorita efectului de levier, care amplifica rezultatul.
  • Investitorii pot obtine beneficii indiferent de directia pretului/nivelului activului suport. Astfel, warrant-urile permit investitorilor sa beneficieze de cresterea/scaderea pretului activului suport si chiar sa se protejeze de scaderea pretului activului suport. Totusi, investitiile in warrant-uri sunt mai potrivite investitorilor care pot urmari evolutia pietei activului suport.
  • Nu implica utilizarea conturilor in marja, si nici alte proceduri specifice derivatelor (de exemplu apel in marja). Din acest motiv, pierderea maxima este limitata la suma investita initial.
  • Emitentul actioneaza ca furnizor de lichiditate pentru emisiunile de warrant-uri listate la BVB. Regimul de transparenta cu privire la indeplinirea criteriilor de perfomanta lunara a furnizorilor de lichiditate se aplica si warrant-urilor listate la BVB.
  • Warrant-urile listate la BVB sunt decontate in fonduri la maturitate. Astfel, emitentul va plati, la maturitate, detinatorului, valoarea intrinseca a warrant-ului detinut. Cu alte cuvinte, investitorul are dreptul de a primi o suma de bani echivalenta cu diferenta pozitiva dintre pretul de exercitare si valoarea/nivelului activului suport la expirare (fara a lua in calcul alte taxe/comisioane).

Sursa foto: Shutterstock / Valeri Potapova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri