Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea (FP), va putea sa incaseze in continuare comisioanele speciale pentru distributiile suplimentare de cash pe care le face catre actionari, in conditiile in care procesul castigat recent de ASF vizeaza un contract vechi de administrare, care nu mai este in vigoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a castigat definitiv procesul initiat de Fondul Proprietatea, prin care Fondul a solicitat Autoritatii sa aprobe comisioanele suplimentare pe distributiile catre actionari. Litigiul a fost initiat in anul 2012, la 2 ani de la incheierea primului contract de administrare dintre Franklin Templeton si Fondul Proprietatea.

Ulterior insa, in 2014, actionarii FP au aprobat un nou contract de administrare precum si o anexa la acesta in care se mentiona ca Franklin Templeton va incasa un comision suplimentar de 2% din distributiile de numerar catre actionari care se fac pana la 31 octombrie 2015 si de 1% pentru distributiile care se fac dupa 1 noiembrie 2015. Respectiva anexa a primit avizul ASF.

“Schimbarea se refera la un contract care nu mai este in vigoare, asadar valorile respective nu au nicio relevanta pentru onorariul prevazut de actualul contract de administrare. (...) Precizam ca intre 2010 si 2014 au fost implementate mai multe schimbari legislative, precum si schimbari in structura actionariatului Fondului Proprietatea, iar ca rezultat onorariul de distributie aprobat de actionari pe 23 septembrie 2014 a fost avizat de ASF si a intrat in vigoare in 2015. Administratorul Fondului a incasat intotdeauna doar onorarii in concordanta cu avizele ASF”, au declarat reprezentantii Franklin Templeton.

Explicatia Templeton este confirmata de casa de avocatura Musat & Asociatii, cea care a reprezentat ASF in procesul castigat de Autoritate.

“Hotararea judecatoreasca pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 29 sept. 2016 vizeaza exclusiv Deciziile ex-CNVM din 2013, prin care s-a respins cererea Fondului Proprietatea de modificare, incepand cu anul 2012, a structurii de onorarii in primii 4 ani ai contractului (2010-2014). Cu alte cuvinte, atat ex-CNVM cat si instantele de judecata au considerat ca nu putea fi modificat onorariul stabilit contractual in primii 4 ani de la incheierea contractului. Nu a facut obiectul litigiului si nici a mandatului nostru eventuala modificare a contractului in anul 2014, la prelungirea acestuia, astfel incat nu putem comenta eventuale modificari a structurii onorariului agreat initial, ulterior anului 2014”, afirma Cosmin Libotean, partener in cadrul Musat & Asociatii.

Comisioanele suplimentare aprobate de AGA Fondul Proprietatea in anul 2012 nu puteau fi incasate de Franklin Templeton, potrivit deciziilor CNVM (in prezent ASF), intrucat acestea excedau onorariului asumat prin oferta finala si stabilit contractual intre parti.

Oficialii Templeton au mai declarat ca vor lua in considerare masuri legale suplimentare dupa ce hotararea integrala a instantei, incluzand si motivarea, va fi disponibila – cel mai probabil peste cateva saptamani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri