Rezistentele si suporturile utilizate in analiza tehnica pot exercita o presiune psihologica importanta asupra investitorilor, mai ales in punctele in care cotatiile se apropie de astfel de niveluri de rezistenta, spun brokerii chestionati de Wall-Street.
Teoretic, analiza tehnica ar trebui utilizata de investitori pentru a allege momentul potrivit de a actiona (vinde, respective cumpara), in functie de istoricul pretului si de aceste praguri care se acumuleaza. Cand o cotatie fluctueaza in jurul unui anumit prag se exercita o influenta emotionala importanta asupra investitorului, care decide intrarea sau iesirea in functie de directia indicate.

“Cand un anume indicator se afla in jurul unui suport exista aceasta tendinta de a se vinde, daca directia indica spre scaderi, mai ales daca este un prag de rezistenta. Se exercita o influenta in ambele sensuri, cel putin pe termen scurt. Este normal sa se intample asa, pentru ca acesti indicatorii reprezinta factori decizionali importanti”, ne-a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Acesti indicatori sunt folositi cu precadere de profesionisti


Aceste ipoteze nu sunt deloc noi sau inventate de cineva. Ele sunt valabile de multi ani si sunt mult mai vizibile pe pietele mature. “De 100 de ani tot asistam la astfel de influente psihologice. Odata ce piata sparge un anumit suport incepe sa se vanda si invers, cand urca peste rezistenta se cumpara”, crede brokerul Adrian Caramiha.

Marius Plugaru, directorul Fortius Finance, ne-a explicat ca aceste miscari se manifesta in cazul actiunilor volatile, care formeaza in graficele de analiza tehnica mai multe praguri si au la baza o influenta pshihologica.” Se formeaza un tumult din piata si toata lumea incearca sa spunca in ce directie va merge acea actiune. Cine lucreaza cu Analiza Tehnica urmareste aceste tipuri de indicatori, fiind folosita de profesionisti”, a dezvoltat Plugaru.

Raiul speculatorilor – suporturile si pragurile psihologice

Aceste momente din evolutia pretului unei actiuni sau a unui indice, marcate de pragurile si suporturile de rezistenta sunt interesante si utilizate la maxim de speculatori. De obicei, acestia sunt familiarizati cu aceste date si informatii si profita de momentele psihologice, “jucandu-se” astfel cu trendul si cu pragurile.

In acelasi timp, istoric vorbind, aceste momente sunt constante si se repeat la un anumit interval de timp, deci este importanta utilizarea lor, darn u ca factor decizional, ci ca un argument in plus.

“De obicei investitorii mari care speculeaza, cand intra pe un trend, fac profituri il incaseaza si se joaca in continuare cu aceste praguri psihologice, mai ales daca au acumulat sume mari de bani. Statistic, aceste praguri mari se repeta, deci ele trebuie sa fie luate in calcul”, a conchis Plugaru.

“Speculatorii se simt confortabil in astfel de situatii. Aceste miscari se vad foarte bine pe piata americana si cred ca pe masura ce piata romaneasca se va dezvolta, aceste gen de indicatori vor deveni mai importanti”, ne-a mai explicat Caramiha.

“Avem o piata emotionala”

Desi acest gen de influenta exercitat de analiza tehnica nu este anormal sau specific pietei romanesti, de multe ori efectele nu sunt foarte benefice.” Aceasta influenta nu este benefica de multe ori, dar ea exista pentru ca avem o piata emotionala, nu se tranzactioneaza viitorul cum ar fi normal sa se puna accent pe fundamente si pe potentialul emitentilor pe termen lung. Se da o importanta exagerata prezentului, incertitudinilor, corelatiei cu alte piete si a lipsei de investitori pe termen lung, care sunt speriati de volatilitatea excesiva si de acesti factori”, a incheiat brokerul Adrian Caramiha.

Analiza tehnica se ocupa cu studiul modului in care pretul va ajunge la valoarea sa “corecta”, adica a tendintelor si modelelor de evolutie viitoare a pretului in piata raportate la tendinte si modele trecute. Acest tip de analiza se bazeaza in principal pe studiul graficelor preturilor si volumelor actiunilor, si a multor indicatori (in principal tot grafici) calculati pe baza acestora.

Nivelul de Suport (Suportul) este valoarea la care cererea e suficient de puternica pentru a opri pretul din trendul de scadere. In mod logic, in momentul in care pretul a scazut suficient de mult tot mai multi cumparatori vor profita de situatie si vor incerca sa cumpere actiunea la un pret pe care ei il considera mic. De asemenea cand vanzatorii vad ca pretul nu mai scade nu se mai grabesc sa vanda.

Nivelul de Rezistenta
este valoarea la care oferta e suficient de puternica pentru a opri pretul din trendul de crestere. In mod logic, in momentul in care pretul a crescut suficient de mult tot mai multi vanzatori vor profita de situatie si vor incerca sa vanda actiunea la un pret pe care ei il considera mare. De asemenea cand cumparatorii vad ca pretul nu mai creste nu se mai grabesc sa cumpere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri