Apatia a marcat sedinta Bursei de la Bucuresti, piata stagnand pe ansamblu, in conditiile in care investitorii asteapta decizia Camerei Reprezentantilor din Statele Unite asupra planului de salvare a sistemului financiar, sustin brokerii.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut usor vineri, la 19,09 milioane lei (4,93 milioane euro), fata de rulajul consemnat la finalul sedintei precedente, de 21,03 milioane lei (5,59 milioane euro), potrivit NewsIn.

"Evolutia de astazi (n.r. - vineri) a bursei bucurestene este fireasca in conditiile in care toate pietele sunt tensionate in asteptarea deciziei din Camera Reprezentantilor a Statelor Unite. Astfel, investitorii au preferat sa astepte decizia din America si apoi sa ia o decizie, daca se vor linisti oarecum apele", a declarat un broker din piata.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,37%, pana la 4.368,95 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, stagnat la 3.288,70 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat cel mai mult - 0,81% - pana la 27.513,75 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,79%, ajungand la 10.624,17 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 0,42%, pana la 464,33 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,59%, pana la 625,73 puncte.

Bursele europene bat pasul pe loc, in asteptarea adoptarii planului Paulson


"In Europa am vazut aceeasi stare de expectativa, bursele batand mai mult pasul pe loc, desi au venit unele statistici din piata muncii care au reaprins temerile privind recesiunea din Statele Unite", a mentionat sursa citata.

Bursele europene aveau o tendinta usor ascendenta la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, in asteptarea votului din Camera Reprezentantilor Statelor Unite, dar statisticile slabe privind locurile de munca din sectorul non-agricol american au inflamat mai mult temerile despre starea economiei americane.

Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, crestea nesemnificativ - cu 0,16% - pana la 4.878 de puncte, cel al pietei germane, DAX, castiga 0,23%, la 5.673 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, crestea cu doar 0,13%, pana la nivelul de 3.968 puncte.

Senatul Statelor Unite a adoptat miercuri o varianta revizuita a planului Paulson de sustinere a sectorului bancar, care va costa statul 700 de miliarde de dolari, Trezoreria spunand ca e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat in deriva.

Senatorii au aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva proiectul intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008" care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar.

Legea se va intoarce pentru un nou vot in Camera Reprezentantilor, care va avea loc astazi, dupa ce reprezentantii respinsesera luni planul Paulson.

SIF Oltenia, din nou vedeta zilei

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de vineri, de 3,73 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 0,69%, la 1,46 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 0,78%, pana la cotatia de 1,30 lei, in urma unor schimburi de 2,53 milioane lei.

"Actiunile SIF Oltenia probabil ca vor atrage si in urmatoarea perioada un interes deosebit, sub efectul posibilitatii de rascumparare de actiuni proprii", a explicat brokerul.

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au mentinut la pretul de 11,40 lei, pe o lichiditate de 2,42 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Transilvania (SIF3) au insumat 2,3 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 0,70%, pana la 0,71 lei.

Pretul titlurilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 1,10%, ajungand la 0,915 lei, pe fondul unor schimburi de 1,56 milioane lei, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au atras o lichiditate de 1,04 milioane lei, si s-au apreciat cu 4,76%, pana la 0,044 lei.

Schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au totalizat 877.334 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 3,66%, pana la 136 lei, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au castigat 1,17%, ajungand la 17,30 lei, pe o lichiditate de 859.084 lei.

Titlurile Azomures (AZO) s-au ieftinit cu 3,32%, la pretul de 0,408 lei, pe o lichiditate de 827.168 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) au insumat 717.508 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 2,33%, pana la 1,32 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri