Valul de optimism venit de pe pietele externe de capital, determinat de planul de salvare a Citigroup, a stimulat aprecierile si la Bursa de Valori Bucuresti, care a crescut pe ansamblu cu 0,7%, desi pe final agentia de rating Moody’s a anunta ca Romania va intra in recesiune in urmatorul an.
Obligatiunile la mare cautare

“Astazi (ieri, n.r.) aparent am beneficiat de pe urma deciziei de salvare a Citigroup, este insa anticiparea sfarsitului crizei fenomenul care justifica de fapt aprecierile substantiale ale indicilor. Iar din acest punct de vedere, reactiile pozitive ale pietei sunt probabil prea timpurii, deoarece criza este departe de a fi istorie”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Anghel, analist financiar la Confident Invest.

Lichiditatea pietei reglementate a fost de 19,15 milioane lei (5,04 milioane euro), datorita unor schimburi semnificative cu obligatiuni – 9,7 milioane lei (2,55 milioane euro). Valoare tranzactiilor realizate pe segmentul Rasdaq a fost de doar 2,6 milioane lei (0,7 milioane euro).

Un pachet de 10.000 de obligatiuni IBRD09 au fost transferate la un pret de 90,39 lei din valoarea principalului. Alte trei pachete emise de Banca Comerciala Romana (BCR09), totalizand circa 6.000 de obligatiuni, au fost vandute pentru 540.200 lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,84%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,68%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 3,32%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,01%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,16%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,91%.

“Sedinta foarte buna a indicilor pietei americane din ultima zi a saptamanii trecute corelata cu aprecierea de astazi (ieri, n.r.) a indicilor europeni a avut darul de a transmite si pietei noastre unda de optimism necesara unei evolutii pozitive a indicilor de la BVB, chiar in conditiile comunicarii de catre agentia Moody's a estimarii de contractie a PIB-lui Romaniei pentru anul viitor cu 0,3%”, explica Gabriel Aldea, broker la Intercapital.

Explicatia rezida din faptul ca in perioada actuala investitorii sunt mult mai atenti la informatiile survenite de pe pietele international decat cele interne, spune Aldea. Pe de alta parte scaderea puternica a pietei noastre din ultimele 2-3 luni si preturile foarte tentante ale cotatiilor companiilor de la BVB face ca stirile pozitive sa fie receptate de catre investitori intr-o masura mai mare decat cele negative, continua el.

Bursele europene inregistrau aprecieri puternice

Bursele europene cresteau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, ca urmare a scumpirii titlurilor din sectorul bancar si de marfuri, investitorii fiind influentati de anuntul unui plan de salvare pentru banca americana Citigroup.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 5,39%, pana la 3.984,83 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 4,35%, pana la 4.306,99 puncte. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 4,92%, pana la 3.023,06 puncte.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 1,44 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 1,27%, la 7,95 lei, in timp ce titlurile Petrom (SNP) s-au apreciat cu 5,36%, pana la cotatia de 0,177 lei, in urma unor schimburi de 1,33 milioane lei.

Actiunile SIF4 - Muntenia s-au scumpit cu 3,17%, la pretul de 0,65 lei, pe o lichiditate de 1,10 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF2 - Moldova au insumat 842.200 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 3,51%, pana la 0,59 lei.

Pretul titlurilor SIF5 - Oltenia a urcat cu 5,34%, ajungand la 0,69 lei, pe fondul unor schimburi de 766.000 lei, iar actiunile SIF3 - Transilvania au atras o lichiditate de 657.500 lei,si s-au apreciat cu 1,95%, pana la 0,314 lei.

Schimburile cu actiuni SIF1 – Banat Crisana au totalizat 610.900 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,46%, pana la 0,625 lei, in timp ce actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut 0,79%, ajungand la 12,50 lei, pe o lichiditate de 367.300 lei.

Titlurile Azomures (AZO) s-au scumpit cu 14,74%, la pretul de 0,218 lei, pe o lichiditate de 327.300 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 277.200 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 0,54%, pana la 0,0186 lei.

Cum pot fi atrasi mai mult investitori la BVB?

Andrei Anghel este de parere ca pentru a obtine o crestere substantiala a pietei de capital avem nevoie fie de o imbunatatire a climatului, fie de investitori de calibru, care sa recunoasca valoarea intriseca a societatilor listate la Bucuresti in acest moment si care sa doreasca sa-si asigure un procent substantial din titluri la un pret scazut.

“Nu stiu care din cele doua alternative este mai indepartata in acest moment”, opineaza analistul Confident.

Scaderile dramatice ale cotatiilor majoritatii companiilor de la cota Bursei au determinat multi investitori autohtoni sa se orienteze si catre alte tipuri de investitii decat cele in actiuni, cele mai indemana fiind depozitele bancare, care ofera rate de dobanda foarte tentante, afirma Aldea.

“In acelasi timp, situatia de criza prin care trec pietele internationale corelata cu semnalele negative transmise de agentiile de rating privitor la perspectivele economiei romanesti au avut o influenta nefavorabila asupra investitorilor straini prezenti pe piata noastra, o parte dintre acestia realizand exituri in decursul acestui an”, continua el.

Procesul este unul in derulare si el va continua atat timp cat nu vor aparea semnalele unei finalizari a crizei economice globale. Exemplul pietelor internationale, in care statul joaca un rol important in limitarea efectelor negative ale crizei financiare, este necesar sa fie luat si de catre autoritatile romane, principalele directii de actiune putand fi listarea unor emitenti de calibru cu capital de stat si masuri legislative care sa incurajeze realizarea de investitii in actiuni la BVB, conchide brokerul Intercapital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri