Distributia voturilor intre femei si barbati

rezultate alegeri | Create Infographics

Din totalul de 6.242.825 alegatori care au votat duminica cu Klaus Iohannis, 45% au fost femei, iar restul de 55%, barbati. Din totalul populatiei masculine din Romania, 67% a iesit la vot, in timp ce prezenta in randul femeilor prezenta a fost mai redusa, de 57%.

Grupe de varsta: mobilizarea tinerilor

Create Infographics

In ceea ce priveste media de varsta a celor care au votat cu Klaus Iohannis, 38% dintre acestia au intre 18 si 34 de ani, de altfel grupa de varsta majoritara in randul electoratului liderului ACL.

Cei cu varsta cuprinse intre 35 si 49 de ani au reprezentat 32% din votantii lui Klaus Iohannis, in timp ce 22% au reprezentat cei care au intre 50 si 64 de ani, iar persoanele de peste 65 de ani au reprezentat 9% din electoratul fostului primar al Sibiului.

Sursa foto: Shutterstock.

Studiile celor care au votat cu Iohannis

studii votanti iohannis | Create Infographics

Majoritatea celor care au votat cu Iohannis in turul doi al alegerilor prezidentiale au absolvit liceul sau studii post-liceale, respectiv 47%, in timp ce 26% din electorat a fost reprezentat de cei cu studii superioare.

Sursa foto: Shutterstock.

Electoratul din mediul urban vs. cel din mediul rural

mediul rural vs mediul urban | Create Infographics

Peste jumatate din cei care au votat cu Klaus Iohannis, respectiv 60%, provin din mediul urban, in timp ce restul de 40% sunt din mediul rural. Profilul votantilor lui Victor Ponta arata ca 49% sunt din mediul urban, in timp ce 51% sunt din mediul rural. Observam, asadar, o preponderenta mai mare a electoratului urban in favoarea liderului ACL.

Sursa foto: Shutterstock.

Distributia electoratului lui Iohannis in zonele Romaniei

zonele Romaniei | Create Infographics

In ceea ce priveste zonele de provenienta ale votantilor lui Iohannis, majoritatea, respectiv 45% sunt din Transilvania si Banat, in timp ce zona Moldovei a avut cel mai scazut procent in favoarea liderului ACL, de 19%.

Cati votanti a castigat Klaus Iohannis intre cele doua scrutinuri si in ziua alegerilor

Cati votanti a castigat Klaus Iohannis intre cele doua scrutinuri si in ziua alegerilor

Klaus Iohannis a fost votat, in turul intai al alegerilor prezidentiale, de 2,8 milioane de romani, in timp ce Victor Ponta a obtinut 3,7 milioane de voturi.

Liderul ACL a castigat duminica alegerile cu 6.242.825 de voturi, ceea ce arata ca a castigat in jur de 3 milioane de alegatori intre 2 noiembrie si 16 noiembrie, cand prezenta la vot a fost de 64,10%, cea mai mare dupa alegerile din 1996.

Rastunare de situatie la vot

Mai mult, acesta a redus decalajul fata de contracandidatul sau incepand cu ora 19.00, pana cand scorul a fost initial in favoarea lui Victor Ponta. Astfel, primele exit-poll-uri de duminica, de la ora 10.00, aratau 64% din voturi in favoarea lui Victor Ponta. Acesta a fost pe primul loc, potrivit sondajelor la iesirea de la urne, si pana la ora 16.00, cu 56% din voturile exprimate pentru seful PSD, conform datelor acestui partid, in timp ce ACL comunica un scor de 51% pentru Ponta si 49% pentru Iohannis.

Victor Ponta a inceput sa scada in sondaje incepand cu ora 18.00, cand PSD estima un scor de 54% pentru acesta, iar datele ACL dadeau egalitate intre cei doi.

Incepand cu ora 19.00, sondajele au indicat o mobilizare la vot in favoarea candidatului dreptei. Iata ce estimau principalele institute de sondare, conform voturilor exprimate pana la aceasta ora:

Sociopol: V. Ponta - 50,9%, K. Iohannis - 41,1%

IRES: K. Iohannis - 50,9%, V. Ponta - 49,10%

CURS: K. Iohannis - 51,50%, V. Ponta - 48,50%

CSCI: V.Ponta - 50,72%, K. Iohannis - 49,28%