O profesoara de matematica care a fost aleasa de una din cele mai mari companii de cosmetice din lume sa conduca filiala din Romania. Monica Tatoiu, invitata acestei saptamani a rubricii Profilul Saptamanii realizata de Wall-Street, reprezinta un model de succes, fiind una din primele doamne ale mediului de afaceri romanesc. De peste 10 ani conduce unul din principalii jucatori pe piata cosmeticelor, raportand constant cresteri ale afacerii din tara noastra, iar ultima performanta in materie de vanzari in Romania, despre care veti afla din raspunsurile intrebarilor Wall-Street, o recomanda ca un manager vizionar, care stie sa profite de ocaziile care i se ivesc
Intrebari preliminare:

Nume, Prenume: Tatoiu, Monica
Functia: Managing Director Cosmetics Oriflame Romania
Varsta: 50 de ani
Stare civila: casatorita, un copil


1. Ce studii ati urmat?

Am absolvit Facultatea de Matematica, studiile fiind incepute in Timisoara si terminate in Bucuresti. In 1985 m-am inscris la primul doctorat, pe care l-am obtinut in 1990. In 1991 m-am inscris la al doilea, terminat in 1998. Am absolvit de asemenea si cursurile Bursei Fullbright (University of Madison)

2. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Primul meu loc de munca a fost la Scoala nr. 121 din Drumul Taberei profesoar de marematica. Acolo am stat cinci ani, dupa care au urmat cinci ani la Scoala nr.279 pana in 1990 cand am ajuns la Liceul Sf. Sava, unde am predat pana in 1995, si de atunci, din 19 august, sunt la Oriflame. Eu sunt mai mult ca japonezii. Unde ma pui acolo stau.

3. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Citesc foarte mult. Imi cumpar mai multe carti decat pot citi. De fiecare data cand intru intr-o librarie imi cumpar cate un metru de carte asa cum faceam cand eram studenta si incerc sa citesc, dar lucruri care nu tin de business, mai mult literatura, calatorii, memorii Acum sunt pasionata de istorie. De cand am citit Amante si regine, o carte despre femeile care au influentat istoria Frantei, sunt innebunita sa citesc istorie si sa inteleg ce s-a intamplat intre Anglia, Franta, Viena si Paris, de la 1400 la 1800.

Schiez, 30 de zile pe an schiez la 3.000 de metri, deci nu in Romania. La Valtorens, la Zermatt Nu imi plac decat partiile dure, schiez la minus 20 de grade, e o lupta cu varsta. Schiez, fac schi nautic, fac windsurfing, nu fac scufundari caci sufar de claustrofobie.

O alta pasiune mare este dansul. Din nefericire in Romania nu exista cluburi unde sa mergi sa dansezi. Eu si sotul meu dansam, mai ales pe muzica anilor 70. Dansam acasa cand nu putem sa dansam in alta parte. Si recomand dansul tuturor managerilor care sunt bolnavi de stress.

4. Care este ultima carte citita?

Acum citesc Zatul de Tatiana Tolstaia. E o carte geniala despre dictatura si prostie, care au supravietuit si razboiului nuclear. Este o alegorie, actiunea se intampla in Rusia dupa ultimul razboi nuclear, fiind vorba despre un mare iubitor de lectura care ajunge sa ucida pentru a putea citi.

5. Aveti un film sau un serial preferat?

Imi plac filmele vechi. Moscova nu crede in lacrimi, pe care mi l-am cumparat de curand, Dejun la Tiffany, imi plac palariile lui Audrey Hepburn foarte mult, Vacanta la Roma Nu pot sa ma uit la filme cu batai si sange. Le vad suficient de des la televizor. Imi plac filmele de dragoste.

6. Ce tip de bautura preferati?

Whisky un deget si restul apa.

7. Care este publicatia economica pe care o preferati din Romania? Dar cea din strainatate?

In Romania nu exista ziaristi specializati pe economic. Ei sunt ca mine. Eu am facut business dupa ureche, ei scriu economic dupa ureche. Saptamana Financiara este mai buna decat Ziarul Financiar. A aparut Business Week in romana dar cred ca vor avea probleme. Saptamanalele financiare de tip american nu prind inca in Romania unde business-urile se incheie la o palinca la restaurant. Inca nu exista cultura pentru asa ceva. In momentul in care ma intereseaza informatia economica merg direct la sursa, citesc Monitorul Oficial sau site-urile guvernamentale unde se publica proiectele de lege. Din strainatate citesc Business Week si Financial Times.

8. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Depinde. Miercuri ajung la ora 8:30, fiindca programul incepe la 9 si avem o zi lunga. In restul zilelor saptamanii ajung la 9:30.

9. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Depinde. Sunt zile in care petrec la birou si 12 ore, in general in ultima saptamana din luna cand pregatim strategia pentru saptamana urmatoare, si sunt zile in care petrec la birou doua-trei ore. Sunt plecata in concediu patru luni pe an.

10. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Jack Welch, Directorul de la General Electric. (n. red. Jack Welch a fost CEO al General Electric timp de 20 de ani, pana in 2001 cand s-a retras din fruntea companie) Am citit o carte care se numeste Visionary Companies, aparuta acum vreo opt ani in SUA. Este o paralela intre companiile americane de success, de ce unele sunt vizionare si de ce unele nu sunt vizionare, avand profitabilitate aproximativ egala. Si acolo am citit despre Jack Welch. Pe mine ma fascineaza companiile unde inca managementul este in mana fondatorilor. Acestea sunt companii adevarate. Companiile in care fondatorii au disparut si conducerea a fost preluata de functionari sunt companii unde nu as investi in actiuni.

11. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

De data recenta este un million de dolari de 1 mai fiind o reusita extraordinara. Am vandut de un million de dolari online. In Romania.

12. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Cred ca a fost faptul ca nu am putut sa imi asum pana la capat responsabilitatea de director regional. Am fost director regional sase luni de zile si nu am avut abilitatea de negociere ca sa obtin implementarea strategiilor pe care le-am vizualizat la momentul respectiv, si care s-au implementat pana la urma. Nu sunt un negociator bun. Mi-am dat demisia dupa sase luni de zile.

13. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Il admir pe domnul Vantu (n.red. Sorin Ovidiu Vantu). Este genial pentru ca a exploatat oportunitatile culturale si financiare din Romania fara sa fie absolvent de Harvard.

Il admir pe domnul Sarbu (n.red. Adrian Sarbu) pentru faptul ca PRO TV-ul, fara investitii majore in ultima vreme, este inca lider de piata in domeniul stirilor.

Il mai admir pe domnul Voiculescu (n.red. Dan Voiculescu), pentru modul in care a creat un imperiu media, care in opinia mea este din ce in ce mai profi.

14. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Tarom. Desi stewardesele noastre au depasit varsta de top modele si de cat-walk, sunt o prezenta placuta la bord, mancarea este exceptionala, preturile sunt competitive. Cand nu pot sa zbor cu Tarom, zbor cu Air France.

15. Cate carduri detineti?

Patru cinci. Folosesc carduri numai in momentul in care este impedios necesar si numai in afara Romaniei. Banii cash pun o buna bariera apetitului de achizitii. Cu banii cheltuiti in mod virtual nu ma pot opri.

16. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

M-am intors acum trei saptamani de la Valtorens, unde am incheiat sezonul de schi. Am schiat o saptamana. Acum am sa plec intr-o vacanta in SUA, la San Francisco si Los Angeles, sa o ascult pe Celine Dion si sa o vad pe Giulia Roberts, sa ma conving ca nu joaca bine pe scena de pe Broadway.

In ceea ce priveste o vacanta perfecta, recomand tuturor celor care doresc sa experimenteza ceva deosebit la preturi accesibile, sa experimenteze vacanta pe care am avut-o anul acesta in ianuarie. Am fost la Capul Horn (n.red. cel mai sudic punct al Americii de Sud), Ushuaia, Stramtoarea Magellan, dupa care am fost in Chile si Argentina.

17. Ce masina conduceti?

Un Peogeot 207. Daca ar exista o masina mai mica care sa imi satisfaca cerintele, as cumpara-o.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri