Circa 70% din volumul inchirierilor din prima jumatate a anului a fost reprezentat de cererea noua de spatii industriale, cele mai active companii fiind cele din domeniul productiei, astfel ca dezvoltatorii vor lua in considerare, din 2015, optiunea de a dezvolta speculativ si nu doar la cerere, confrom DTZ.

"Faptul ca piata a devenit mult mai dinamica, stimulata mai ales de companiile noi care activeaza in sectorul productiei, ofera o noua perspectiva dezvoltarilor de spatii industriale si logistice. Avand in vedere ca in ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spatiilor logistice si industriale a fost reprezentat de proiectele «build-to-suit» (la cererea chiriasilor, n.r.), estimam ca, incepand cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera optiunea de a construi speculativ, atat in Bucuresti, cat si in orasele importante", a declarat, intr-un comunicat Rodica Tarcavu, seful departamentului industrial al DTZ Echinox, arata Mediafax.

Volumul total al inchirierilor in primul semestru a fost de 89.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 70% din acest volum, cu 61.000 metri patrati tranzactionati, in timp ce 28.000 metri patrati au fost renegocieri si prelungiri de contracte. In Bucuresti, volumul inchirierilor a fost de 34.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 90% dintre tranzactii.

Aflux de cerere pe piatade inchirieri spatii

In afara Bucurestiului, volumul tranzactiilor inregistrate in primul semestru a fost de 55.000 metri patrati, cererea de spatii noi reprezentand 55% din volumul total. Cele mai semnificative tranzactii, din punct de vedere al suprafetelor inchiriate, au fost in Bucuresti (Rhenus Logistics a inchiriat 14.000 metri patrati in Mercury Logistics Park) si Timisoara (9.300 metri patrati inchiriati de Ursus Breweries in Log Center).

O mare parte a cererii de spatii logistice si industriale a venit din partea companiilor care activeaza in sectorul productiei, urmate de companiile de logistica, industria auto si retail. La sfarsitul primului semestru, rata medie de neocupare a spatiilor logistice si industriale din Romania era de 8%. In Bucuresti se inregistreaza o rata de neocupare de 10%, usor mai scazuta comparativ cu ultimul semestru din 2013. In afara capitalei, rata medie de neocupare este de 6%. Orase precum Cluj, Pitesti, Brasov sau Oradea inregistreaza o rata de neocupare sub 2%.

Ploiesti si Timisoara, al doilea si al treilea oras ca marime din Romania dupa Bucuresti in termeni de spatii logistice si industriale, inregistrau o rata de neocupare de 5% la sfarsitul primului semestru. Comparativ cu semestrul doi din 2013, rata de neocupare in ambele orase a urmat un trend descendent.

Stocul modern de spatii logistice si industriale a atins 1,8 milioane metri patrati la sfarsitul primului semestru din 2014, din care 53% sunt in Bucuresti. Orasele din afara capitalei cu cel mai mare stoc sunt Ploiesti, Timisoara, Brasov, Pitesti, Arad si Cluj-Napoca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri