Anul 2016 va fi cel mai bun an pentru piata rezidentiala locala, in pofida dificultatilor inregistrate in sectorul finantarilor dupa aprobarea legii darii in plata si epuizarile succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casa, potrivit unui raport Coldwell Banker.

Anul se va incheia cu un numar record de locuinte finalizate si de tranzactii incheiate, arata Coldwell Banker, iar aproximativ 30.000 de locuinte urmeaza a fi finalizate pana la finalul acestui an in proiecte rezidentiale din Romania, cele mai mari piete rezidentiale dupa Bucuresti fiind Cluj - Napoca, Constanta, Sibiu si Brasov.

Numarul livrarilor de locuinte in Bucuresti si imprejurimi va atinge un nou record in acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, in crestere cu 20% fata de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este incadrata pe segmentul mass market, anul 2016 marcand si o majorare semnificativa numarului de proiecte care tintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale din Bucuresti au finalizat si lansat tot mai multe proiecte in zone semicentrale sau in imediata apropiere a polilor de dezvoltare a cladirilor de birouri, ceea ce a facut ca in zonele Aviatiei - Barbu Vacarescu si Grozavesti - Politehnica dar si Tineretului sa fie finalizate in acest an aproximativ 1.500 de unitati.

Adoptarea legii darii in plata si epuizare primului plafon disponibil pentru finantari prin Prima Casa a dus la o scadere a vanzarilor de locuinte noi, scadere care a fost recuperata apoi dupa suplimentarile fondurilor Prima Casa dar si dupa ce majoritatea institutiilor finantatoare au revenit la avansuri de 15% - 20% pentru un credit ipotecar.

Coldwell Banker estimeaza un grad de absorbtie in acest an de peste 70% a locuintelor finalizate in 2016 in Bucuresti, restul urmand a fi absorbit de piata in cea mai mare parte in urmatoarele sase pana la noua luni, in functie de strategiile de business ale dezvoltatorilor si de conditiile macroeconomice. Datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara indica o majorare cu 8,6% a numarului de tranzactii incheiate la nivel national in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2015.

Cele mai mari piete rezidentiale regionale din tara au fost in 2016 Cluj - Napoca, Constanta si Sibiu, cu peste 2.000 de unitati estimate spre livrare in fiecare din aceste zone, urmate indeaproape de Brasov, Iasi si Timisoara. Cele mai mari grade de absorbtie a noii oferte, de peste 90%, s-au inregistrat in Cluj - Napoca si Brasov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizitiilor realizate prin finantare bancara fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucuresti.

Coldwell Banker este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari locali, dupa ultimele rezultate financiare oficiale, inregistrand o cifra de afaceri de 5,76 milioane de euro in 2015. Compania are cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential, fiind manager si agent exclusiv pentru peste 20 de proiecte rezidentiale in Bucuresti si in principalele orase din tara. Compania a vandut in 2016, direct de la dezvoltator, aproximativ 2.000 de locuinte noi.

Sursa foto: Volodymyr Kyrylyuk / Shutterstock 5

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri